Udhëtimi në Tequila për të zbuluar sekretin e prodhimit të pijes së famshme (FOTO)

25 Shkurt, 2021 - 11:21 am

Një vendbanim piktoresk, me ndërtesa shumëngjyrëshe dhe rrugët me kalldrëm, qyteti i Tequilas njihet si vendlindja e pijes alkoolike që mban këtë emër.

Qyteti i mbrojtur nga UNESCO, njihet nga Qeveria federale e Meksikës si “Qyteti magjik”.

Kultivimi i bimës “agave”, prej së cilës prodhohet pija e famshme historikisht u është lënë grave, që mendohet se filluan të merreshin me këtë punë, që në shekullin e 16-të. Nëse më parë, prej kësaj pune fitimet ishin të pakta, sot qyteza përveç se ka forcuar ekonominë përmes tregtimit të pijes, është e vizituar edhe nga turistë të shumtë.

Për t’u përcaktuar zyrtarisht si tequila origjinale, pija duhet të distilohet vetëm nga agavet e rritura në qytetin e Tequilas dhe komunat përreth. Toka e pasur vullkanike dhe klima e thatë e bëjnë ideale rritjen e agave të kaltra, një bimë vendase. Sapo prej kësaj bime merren frutat e saj, të ngjashme me ananasin, dërgohet në një fabrikë pijesh alkoolike, ku piqet për 36 orë, duke lëshuar sheqernat dhe lëngjet.

Në fabrikat e përpunimit të alkoolit, ku më e vjetra në Amerikën Latine është hapur më 1975, punon një staf i gjerë, por vetëm 10 gra janë të certifikuara si mjeshtre të tequilas, të cilat bazuar në përvojën e tyre janë të vetmet që zhvillojnë sot seminaret për njohuritë e prodhimit të kësaj pije.

Sekreti sipas tyre, në prodhimin e një pije cilësore varet drejtpërdrejt nga toka dhe klima e vendit ku bima kultivohet, por edhe nga përzgjedhja e filizave që mbillen, që kryhet vetëm nga gratë e “Qytetit magjik” të Tequilas. /a2news/ KultPlus.com

Të ngjajshme