Universitetet në SHBA: Ka mungesë të literaturës shqipe, universiteti i Tiranës dhe Prishtinës nuk i janë përgjigjur thirrjes për bashkëpunim

25 Mars, 2023 - 10:52 am

Shkrimtari Jusuf Buxhovi, po qëndron në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, për një sërë takimesh në disa prej universiteteve shtetërore si në Çikago, Viskonsin, Teksas, prej ku edhe ka bërë të ditur se udhëheqësit  e këtyre universiteteve kanë thënë se ka mungesë të literaturës së autorëve shqiptarë në këto universitete, e po ashtu edhe mungesë ‘të pamjes’ historike të shqiptarëve, përcjellë KultPlus.

“Edhe gjatë këtyre bisedave, profesorët amerikanë theksuan mungesën e veprave të autorëve shqiptarë dhe pasojat për ndriçimin objektiv të pamjes historike të shqiptarëve në kuadër të studimeve të Europës Juglindore, e cila të shumtën formulohet nga sllavisët ose autorët me pikëpamje të ngjashme nga rajoni.”, ka bërë të ditur Buxhovi përmes një postimi në Facebook.

Përkundër thirrjes së universiteteve amerikane për të pasur bashkëpunim ndërsjellë shkencor me universtietet e Tiranës dhe Prishtinës, këto të fundit nuk i janë përgjigjur thirrjes.

“Prof. Brennan tha se disa herë u është drejtuar universiteteve në Tiranë dhe Prishtinë për literaturën përkatëse si dhe bashkëpunim të ndërsjellë shkencor, por nuk ka marrë përgjigje.

Edhe në Qendrën për Studime Ndërkombëtare të Universitetit Shtetëror të Teksasit San Marcos, historiani Denis J. Dunn ngriti çështjen e mungesës së literaturës së autorëve shqiptarë në këtë institut edhe përkundër kërkesës zyrtate përbashkëpunim të ndërsjellë, që u është drejtuar Tiranës dhe Prishtinës për bashkëpunim profesional dhe shkëmbim të literaturës shkencore.”, ka shkruar Buxhovi.

Më poshtë gjeni postimin e plotë të Buxhovit në Facebook:

Pas pritjeve në universitetet shtetërore në Çikago dhe Viskonsin, takimet e ngjashme vazhduan edhe në universitetet më të njohura të shtetit të Teksasit: në Austin (The University of Texas AT Austin) si dhe Universitetin Shetëror San Markos (Texas State University San Marcos).

Në Universitetin e Teksasit në Austin, u zhvillua një bisedë me profesor Paul Rascoe, drejtues i departamentit të informatikës dhe të sistemit librar. Ndërsa në Universitetin Shtetëror të Teksasit San Marcos, në Katedrën e Historisë si dhe në Qendrën për studime ndërkombëtare me Prof, Mary C. Brennan, shefe e Katedrës së Historisë.

Edhe gjatë këtyre bisedave, profesorët amerikanë theksuan mungesën e veprave të autorëve shqiptarë dhe pasojat për ndriçimin objektiv të pamjes historike të shqiptarëve në kuadër të studimeve të Europës Juglindore, e cila të shumtën formulohet nga sllavisët ose autorët me pikëpamje të ngjashme nga rajoni.

Prof. Brennan tha se disa herë u është drejtuar universiteteve në Tiranë dhe Prishtinë për literaturën përkatëse si dhe bashkëpunim të ndërsjellë shkencor, por nuk ka marrë përgjigje.

“Presim që Kosova në anglisht t’ua hapë rrugën veprave të autorëve shqiptarë në universitetin tonë, në mënyrë që të konkurrojnë me të ngjashmet që kemi”.

Edhe në Qendrën për Studime Ndërkombëtare të Universitetit Shtetëror të Teksasit San Marcos, historiani Denis J. Dunn ngriti çështjen e mungesës së literaturës së autorëve shqiptarë në këtë institut edhe përkundër kërkesës zyrtate përbashkëpunim të ndërsjellë, që u është drejtuar Tiranës dhe Prishtinës për bashkëpunim profesional dhe shkëmbim të literaturës shkencore./KultPlus.com

Të ngjajshme