Vdes në moshën 73-vjeçare kitaristi Tom Verlaine

29 Janar, 2023 - 11:45 am

Kitaristi Tom Verlaine, i cili u bë i famshëm gjatë viteve të ’70-ta si drejtuesi i grupit rock Television, ka vdekur në moshën 73-vjeçare.

Në kulmin e tyre, Television shënoi tre këngë hit në Mbretërinë e Bashkuar dhe u vlerësua për albumet e tyre “Marquee Moon” dhe “Adventure”.

Por ata patën më shumë sukses në Britani sesa në vendlindjen e tyre në ShBA dhe u ndanë në vitin 1978.

Vdekja e Verlaine u njoftua nga Jesse Paris Smith, vajza e bashkëpunëtores së vjetër Patti Smith.

Ajo nuk specifikoi shkakun, duke thënë se ai vdiq “pas një sëmundjeje të shkurtër”.

Verlaine u konsiderua si një nga praktikuesit më të aftë të muzikës që doli nga klubi tashmë i zhdukur CBGBs në Bowery të Nju Jorkut, ku bashkëkohësit e tyre përfshinin Blondie, The Ramones dhe Talking Heads.

Edhe pse ata u shquan për shkak të lëvizjes punk, muzika e tyre ishte më komplekse se ajo e rivalëve të tyre, me Verlaine dhe kitaristin tjetër Richard Lloyd që tregtonin solo të gjata dhe riffe të ndërlikuara të ndikuara nga xhazi.

Pas ndarjes së Television, ai publikoi një varg albumesh solo, me këngën e tij “Kingdom Come” duke frymëzuar një version të rrallë të kopertinës nga David Bowie në albumin e tij “Scary Monsters”.

Televizioni u reformua në vitin 1992, duke nxjerrë një album të tretë dhe ishte aktiv në mënyrë sporadike në vitet e mëvonshme, i vlerësuar si një ndikim kryesor në rock-un alternativ të viteve të ’80-ta dhe ’90-ta./KultPlus.com

Të ngjajshme