Vështrimi historik për muzikën shqiptare, flet etnomuzikologja amerikane

11 Korrik, 2019 - 4:12 pm

Jane Sugarman është etnomuzikologe nga Amerika.

Ajo ka studiuar në detaje muzikën shqiptare sidomos në kohën e ish-Jugosllavisë.

Etnomuzikologja që e flet shumë mirë gjuhën shqipe tregon se si i lindi dashuria për muzikën SHQIPE.

“Prindërit e mi kishin interes të madh për muzikën. Babi im më ka lëshuar muzikë nga e gjithë bota”, ka thënë Sugarman në Zonën B të Klan Kosovës.

“Por, si nxënëse në shkollën e mesme kam mësuar vallet nga Europa. Më shumë kisha interes për vallet e Ballkanit dhe pastaj u interesova edhe për muzikën e Ballkanit”.

“Pas një kohe, unë shkova në Shkup dhe atje isha për dy vjet e gjysmë. Aty ,për herë të parë e dëgjova muzikën shqipe nëpër festivale dhe koncerte”.

“Atë kohë e pashë që rinia shqiptare ishin shumë krenar për folklorin”.

Sugarman ka treguar se më shumë ka punuar me muzikën popullore dhe argëtuese, por pa e lënë anash as muzikën rock.

“Kosova ka qenë qendër e muzikës në ish-Jugosllavi. Kanë pasur kulturë shumë më të ngushtë me atë amerikane dhe ka qenë më mirë për mua ta shikoj si është zhvilluar muzika këtu”.

Për krejt punën e saj, Sugarman ka publikuar shumë shkrime dhe fakte, ndërsa tash do ta botojë edhe një libër.

“Ky do të jetë një libër jo për krejt zhanret, vetëm për muzikën që qarkulluar në media në kohën e ish-Jugosllavisë, shkrimet datojnë që nga 1984”.

…pastaj ka edhe një kapitull për Radio Prishtinën se si ka qenë”.

Etnomuzikologja ka treguar edhe për shumë intervista që ka zhvilluar më këngëtarët shqiptare, se e ka mike të ngushtë Merita Halilin, se e njeh mirë muzikën e të madhes Nexhmije Pagarusha.

Të fundit

Të ngjajshme