Zbulim spektakolar për ushtrinë romake në shkretëtirat arabe

27 Prill, 2023 - 9:35 pm

 Arkeologët kanë përdorur imazhe satelitore për të bërë një zbulim spektakolar të kampeve ushtarake romake në shkretëtirat arabe.

Studiuesit e Universitetit të Oksfordit identifikuan tre kampe të reja të fortifikuara romake,  në formën tipike të letrave të lojës, në të gjithë Arabinë veriore.

Zbulimi mund të jetë dëshmi e sulmeve të mundshme të befasishme gjatë një fushate ushtarake romake të pazbuluar më parë, e lidhur me pushtimin romak të Mbretërisë Nabataean në vitin 106 pas Krishtit, një qytetërim i përqendruar në qytetin Petra, që ndodhet në Jordani.

Michael Fradley, i cili udhëhoqi kërkimin dhe identifikoi i pari kampet e ruajtura në Google Earth, sugjeron se ka disa dyshime për datën e kampeve.

“Ne jemi pothuajse të sigurt se ato janë ndërtuar nga ushtria romake, duke pasur parasysh formën e tyre tipike. I vetmi ndryshim i dukshëm midis tyre është se kampi më perëndimor është dukshëm më i madh se dy kampet në lindje”, tha ai.

“Këto kampe janë një zbulim i ri spektakolar dhe një pasqyrë e re e rëndësishme në fushatën romake në Arabi”, tha Dr. Mike Bishop i Oksfordit, një ekspert për ushtrinë romake.

Studiuesit sugjerojnë se kampet mund të jenë ndërtuar nga ushtria si stacione të përkohshme të mbrojtura kur ata marshonin në fushatë.

“Niveli i ruajtjes së kampeve është vërtet i jashtëzakonshëm, veçanërisht pasi ato mund të jenë përdorur vetëm për disa ditë ose javë”, tha Dr. Fradley.

“Këto kampe marshimi, nëse jemi të saktë në datimin e tyre në fillim të shekullit të dytë, sugjerojnë aneksimin romak të Mbretërisë Nabataean pas vdekjes së mbretit të fundit, Rabbel II Soter në vitin 106 pas Krishtit, nuk ishte një çështje krejtësisht e drejtpërdrejtë dhe se Roma lëvizi shpejt për të siguruar mbretërinë”, tha Andrew Wilson, një profesor dhe një profesor bashkautor në gazetë./KultPlus.com

Të ngjajshme