Akademia e Shkencave: Nis puna për hartimin dhe botimin e veprës “Fjalori i madh i gjuhës shqipe”

11 Maj, 2021 - 10:30 am

Në Akademinë e Shkencave u nënshkrua sot nga qendra e botimeve albanologjike e enciklopedike (QBAE) e drejtuar nga prof. Irakli Koçollari, kontrata me grupin e punës për hartimin dhe botimin e veprës madhore “Fjalori i madh i gjuhës shqipe”.

Kryetari i Akademisë së Shkencave, Skënder Gjinushi, tha se po hidhet një hap përpara për të filluar një punë mjaft të madhe të ndërmarrë nga Akademia e Shkencave në bashkëpunim me institucionet e tjera, sidomos me Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës dhe me universitetet për të hartuar “Fjalorin e madh të gjuhës shqipe”, “Historinë e shqiptarëve” dhe “Enciklopedinë kombëtare”.

Akademiku Gjinushi tha se “në hartimin e fjalorit bashkëpunojnë profesorët më të shquar të gjuhësisë dhe leksiokografët më të mirë”.

Akademik Jani Thomani u shpreh se për gjuhën shqipe janë hartuar deri më sot fjalorë të rëndësishëm, por është i domosdoshëm hartimi i një fjalori të madh si ky, që t’u shpërbejë gjithë shqiptarëve.

“Fjalori i madh i gjuhës shqipe” do të jetë një vepër normative leksikografike, ai është i domosdoshëm për të pasqyruar dhe për të hedhur në përdorim pasurinë e madhe frazeologjike e semantike të gjuhës shqipe.

Redaksia e hartimit të “Fjalorit të madh të gjuhës shqipe” përbëhet nga: Jani Thomai, Miço Samara, Gjovalin Shkurtaj, Valter Memishaj, Shefkije Islamaj, Shezai Rrokaj, Francesco Altimari.

Do të marrin pjesë si bashkëhartues leksikografët: Hajri Shehu, Thanas Feka, Artur Lamaj, Tomorr Plangarica, Anila Omari, Idriz Metani, Kristina Jorgaqi, Ali Jashari, Emal Murati, Anila Kananaj, Adrian Vehbiu, Gëzim Gurgaj, Naim Berisha, Bardh Rugova, të cilët do të bashkëpunojnë me të tjerë studiues nga institucionet e gjuhës shqipe në universitete në Kosovë, Maqedoninë e Veriut, në Mal të Zi dhe me arbëreshët e Italisë. / atsh / KultPlus.com

Të ngjajshme