Arkivi i Gabriel García Márquez në dispozicion falas në internet

12 Dhjetor, 2017 - 3:00 pm

Rreth gjysma e arkivit prej 27,000 faqesh e nobelistit Gabriel García Márquez është publikuar në internet nga Universiteti i Teksasit, përcjellë KultPlus.

Universiteti i Teksasit ka digjitalizuar librat e tij dhe i ka bërë të disponueshem rreth gjysmën e koleksionit për lexuesit. Ata kanë skanuar rreh 27,000 faqe dhe fotografi, duke i bërë kështu të qasshme për këdo në botë.

Arkivi online, i cili është i kataloguar në anglisht dhe në spanjisht, përfshin skica dhe materiale të tjera që lidhen me të gjitha librat më të mirë të García Márquez-it, duke përfshirë “Njëqind vjet vetmi”, që e kthyen shkrimtarin nga Kolumbia në një figurë të njohur globalisht. Në këtë arkiv janë të përfshira edhe fotografi të pashpalosura më parë, fletore, skenarëve si dhe një koleksion i pasaportave të autorit.

Sipas New York Times ky është një veprim i jashtëzakonshëm bazuar në faktin se puna e Marquezit ende është nën mbrojtjen e të drejtave të autorit.“Shumë arkiva po digjitalizojnë pronat e tyre. Por për digjitalizimi i kaq shumë materialeve nga një shkrimtar, puna e të cilëve është ende në të drejtën e autorit në internet falas është e pazakontë”, ka shkruar The New York Times/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme