Avokati dhe historiani anglez për shqiptarët: Njerëz të pastër, pasardhës të racës më të vjetër të Gadishullit Ballkanik

31 Mars, 2020 - 2:30 pm

Edwin Pears ka qenë avokat dhe historian i njohur anglez, shkruan KultPlus.

Pears lindi në York të Anglisë në vitin 1835 ku dhe u arsimuar për të vazhduar më pas në Univesitetin e Londrës për jurisprudencën romake.

Në vitin 1873 ai vendoset në Konstadinopojë ku prakitkon gjykatat konsullore, dhe arrin të bëhet njëri nga udhëheqësit e kolonisë Britanike në Konstadinopojë.

Duke e njohur mirë Turqinë, si korrespodent i “The Daily News” ai dërgon letra në të cilat përshkruan mizoritë otomane dhe Kryengritjet e Prillit në Bullgari.

Kështu në vitin 1911, ai shkruan librin “” që është libri i tij më i dalluar, në të cilin shfaq tërë njohuritë e tij të Konstadinopojës Bizantine. Ky libër përmban material origjinale mbi kombësitë e perandorisë Osmane.

Ky intelektual i rrallë kur flet për shqiptarët tregohet mjaft dashamirës. Sipas tij, shqiptarët janë racë pastër dhe e vjetër. Madje, ai i përshkruan shqiptarët si racë ariane.

“Shqiptarët janë pasardhës të racës më të vjetër të Gadishullit Ballkanik, gjegjësisht të racës arjane, duke e nxjerrë këtë fjalë nga dy rrënjët e fjalëve shqipe: Ar dhe Anë, që d.m.th. Njerëz të arit të pastër”, shprehet ai. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme