“Bëj çmos që fëmijët e tu t’i kulturosh në vend që ti pasurosh, sepse shpresat e të kulturuarve janë më mirë se mirëqenia e injorantëve”

16 Qershor, 2021 - 1:33 pm

Epikteti ishte një filozof grek stoik. Ai lindi një skllav në Hierapolis, Frygia dhe jetoi në Romë deri në dëbimin e tij, kur shkoi në Nicopolis në Greqinë veriperëndimore për pjesën tjetër të jetës së tij. Mësimet e tij u shkruan dhe botuan nga nxënësi i tij Arrian në Discourses and Enchiridion.

KultPlus ju sjell disa nga thëniet e tij më të famshme:

Bëj çmos që fëmijët e tu t’i kulturosh në vend që ti pasurosh, sepse shpresat e të kulturuarve janë më mirë se mirëqenia e injorantëve.

Nuk duhet pasur frikë, as mjerimi, as burgu, as vdekja. Vetëm frika duhet pasur frikë.

Cilido njeri që është i aftë të të xhindosë bëhet padroni yt, por ai arrin të të xhindosë vetëm kur ti ia lejon vetes të shqetësohesh prej tij.

Rregulli i parë për të mësuar është të refuzojmë hamendësimet mbi diturinë. Sepse nuk është e mundur të mësojmë diçka që pandehim se e dimë.

Ka vetëm një rrugë që shpie drejt lumturisë, dhe është të reshtim së shqetësuari për gjëra që janë jashtë kontrollit të vullnetit tonë.

Nëse do të bëhesh i mirë, do të thotë se më parë ishe i lig.

Duhet t’i kërkojmë të mirat tek vetja jonë, përndryshe nuk do t’i gjejmë askund.

Së pari, mëso domethënien e gjërave, e pastaj fol.

Vetëm njerëzit  e kulturuar janë të lirë.

Para së gjithash, thuaji vetes kush dëshiron të jesh, pastaj përpiqu të bëhesh. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme