Carpe Diem: 5 thënie nga Haruki Murakami

29 Shtator, 2017 - 8:29 pm

Haruki Murakami, u lind me 12 Janar, 1949. Haruki Murakami është ndër shkrimtarët japonezë më të njohur sot në botë dhe ndër më të rëndësishmit e botës letrare, autor i pothuajse të gjitha çmimeve prestigjioze letrare dhe për disa vite radhazi një ndër pretendentët e çmimit Nobel në Letërsi.

Kritika e cilëson Murakamin si ndër mjeshtrat e rrëfimit sot, autori që tronditi letërsinë japoneze dhe përshfaqjen e saj në botën letrare përmes së ashtuquajturit “thjeshtësim i realitetit”, për çka në krye të debutimit të tij u keqkuptua nga kritika dhe autorët e tjerë, të cilët sot e kanë idhullin e tyre letrar.

Përkundër kanoneve, diskrecionit, tabuve që shpesh e kornizojnë letërsinë japoneze, Haruki Murakami e çliroi prozën e tij, duke e kthyer atë në një ndër më të lexuarat në botë.

Kombinimi i stilit të tij autentik, frymës magjike dhe joshëse që ka terreni i tij letrar japonez dhe turbulancës pasionale që shkakton leximi i romaneve të tij, e bëjnë atë autorin me fansat më të shumtë në botë.

“Shpenzoni paratë tek gjërat që paratë mund t’i blejnë. Kaloni kohën me gjërat që paratë nuk mund t’i blejnë”- (The Wind-Up Bird Chronicle)

“Unë ëndërroj. Ndonjëherë, mendoj se kjo është e vetmja gjë e duhur për t’a bërë.” – (Sputnik Sweetheart)

“Talenti nuk është gjë pa durimin dhe përqendrimin.” (Blind Willow, Sleeping Woman)

“Ata thonë që dashuria rindërton botën, kështuqë çdo gjë është e mundur, kur bëhet fjalë për dashurinë.” (Kafka on the Shore)

“Dua që gjithmonë të më kujtosh. A do t’më kujtosh se kam egzistuar dhe se kam qëndruar pranë teje, kështu siç jam tani?” (Norwegian Wood)

Të fundit