Dalai Lama: Ka vetëm dy ditë në vit, kur nuk mund të bësh dot asgjë, njëra quhet e djeshme dhe tjetra quhet e nesërme

10 Maj, 2019 - 4:30 pm

“Qëllimi ynë kryesor në jetë është t’i ndihmojmë të tjerët, por nëse nuk mund t’i ndihmosh, të paktën mos i lëndo ata”.

“Ne jemi të vetmet qenie me fuqinë për ta shkatërruar Tokën, por edhe me kapacitetin për ta mbrojtur atë”.

“Kur flet, ti përsërit diçka që e di tashmë. Por nëse dëgjon, ti mund të mësosh diçka të re”.

“Çfarë është dashuria? Dashuria është mungesa e gjykimit”.

“Nuk kemi nevojë për tempuj, nuk kemi nevojë për filozofi të komplikuara. Truri im dhe zemra ime janë tempujt e mi. Filozofia ime është mirësia”.

“Ndryshimi i vërtetë duhet të ndodhë nga përbrenda. Lëre pamjen e jashtme ashtu siç është”.

“Burimi më i rëndësishëm i një jete të lumtur është zemra e ngrohtë. Kjo nënkupton hapjen me të tjerët lidhur me problemet që kemi për veten tonë”.

“Detyra jote nuk është të gjykosh. Detyra jote nuk është të kuptosh, nëse dikush e meriton diçka. Detyra jote është të ngresh të rrëzuarin, të ngjisësh të thyerin dhe të shërosh të lënduarin”.

“Sjellja ime e përditshme është shpesh e udhëhequr nga motivimi për të ndihmuar, për të krijuar një atmosferë pozitive për të tjerët”.

“Përdorimi i forcës nuk është shenjë e fuqisë, por shenjë e dobësisë”.

“Lumturia nuk është diçka që vjen vetë. Ajo vjen prej veprimeve të tua”.

“Bujaria është shprehja e jashme më e natyrshme e një qëndrimi të brendshëm me mëshirë dhe me dashuri për mirësinë”.

“Planeti nuk ka më nevojë për “njerëz të suksesshëm”. Planeti ka nevojë të dëshpëruar për njerëz paqësorë, shërues, ndreqës, rrëfyes dhe të dashur në të gjitha mënyrat”.

“Ka vetëm dy ditë në vit, kur nuk mund të bësh dot asgjë. Njëra quhet e djeshme dhe tjetra quhet e nesërme, ndaj e sotmja është dita e duhur për të dashur, besuar dhe mbi të gjitha, për të jetuar”./filozofia.al

– Dalai Lama

FILE – In this July 1, 2011 file photo, Tibetan spiritual leader the Dalai Lama gestures following an interview with The Associated Press outside his residence in the hill station town of Dharmsala, northern India. The Dalai Lama says if he is to be reincarnated he will leave written instructions about the process, but that the issue is unlikely to come up soon. The Tibetan spiritual leader said in a statement Saturday, Sept. 24, 2011, that when he is about 90 he will consult Buddhist scholars to evaluate whether the institution of Dalai Lama should continue at all. He is 76. (AP Photo/Kevin Frayer, File)

Të fundit

Të ngjajshme