Eh, nuk është lehtë t’i thuhet Kosovës “jam biri yt”

28 Gusht, 2023 - 10:37 pm

Nga Atdhe Hykolli

Ali Podrimja “Unë biri yt Kosovë”:

Unë, biri yt, Kosovë t’i njoh dëshirat e heshtura,
t’i njoh ëndrrat, erërat e fjetura me shekuj,
t’i njoh vuatjet, gëzimet, vdekjet,
t’i njoh lindjet e bardha, caqet e tuka të kulluara;
ta di gjakun që të vlon në gji,
dallgën kur të rrahë netëve t’pagjumta
e të shpërthej do si vullkan:-
më mirë se kushdo tjetër të njoh, Kosovë.
Unë biri yt.

A thua çka e shtyu Ali Podrimjen të shkruaj poezinë “Unë biri yt Kosovë”?

A thua për të shprehë ndjenjën e thellë të lidhjes dhe përkushtimit ndaj Kosovës?

Apo për të përshkruar një lidhje të ngushtë në mes vetvetes dhe vendit të tij, duke theksuar se ai është “biri yt, Kosovë.” ?

A thua që të shprehë përmes fjalëve të poezisë, se e ka njohur historinë dhe trashëgiminë e Kosovës, duke përfshirë vuajtjet dhe gëzimet e saj?

A thua për të treguar se ai njeh thellësisht Kosovën, duke e parë edhe në ëndrrat dhe erërat e heshtura?

A thua për të treguar se ai ka njohur vuajtjet dhe vdekjet që Kosova ka përjetuar, por që gjithashtu ka parë edhe lindjet dhe çaqet e saj të kulluara?

A thua për të na treguar se ai ndihet si një pjesë e gjakut dhe dallgës së Kosovës, dhe është gati të shpërthejë si një vullkan për këtë vend të tij të dashur?

A thua për të na falë poezinë “Unë biri yt Kosovë” e cila shpreh një ndjenjë të fortë identiteti kombëtar dhe përkushtimi ndaj Kosovës, dhe është një kujtim i bukur për poetin Ali Podrimja dhe ndjenjat e tij për vendin e tij të lindjes?

Po të ishte sot gjallë poeti a thua si do t’i fliste Kosovës së tij dhe Kosovës sonë, dhe a do të ishte poeti i saj dhe poeti ynë?

Eh, nuk është lehtë t’i thuhet Kosovës “jam biri yt”!?!?! / KultPlus.com

Të ngjajshme