Gazetarja e KultPlus, Gili Hoxhaj shpërblehet për artikullin më të mirë në “Garën e Kritikëve të Rinj” (FOTO)

12 Korrik, 2018 - 5:47 pm

Laboratori i Inovacioneve të UNICEF, në bashkëpunim me organizatën PEN, ka mbajtur sot garën për “Kritikët e rinj” si pjesë e Programit PONDER që synon fuqizimin e të rinjve përmes shkrim-leximit kritik, medial. Ky është edicioni i dytë i kësaj gare prej së cilës kanë dalë tre fitues gjithsej. Gara ka paraparë çmime për storie kritike me shkrim, video dhe fotografi.

Gazetarja e KultPlus, Gylymser Hoxhaj (Gili Hoxhaj) është shpërblyer për artikullin më të mirë në Garën e Kritikëve të Rinj, shkruan KultPlus.

Uresa Ahmeti dhe Gylymser Hoxhaj kanë qenë dy nga të shpërblyerat në kategorinë e artikujve më të mirë që prekin tema tabu. Ahmeti është shpërblyer për shkrimin “How does eve Ensler challange taboo in the Vagina Monologues?” kurse Hoxhaj me shkrimin “Abortet e pasigurta, një kapitull i heshtur kosovar”.

Që të dyja fitueset thanë se kanë zgjedhur këto tema pikërisht sepse kanë dashur të trajtojnë të drejtën e gruas dhe pozitën e saj në shoqërinë kosovare.

Sovran Ndrecaj është shpërblyer në kategorinë e fotografisë më të mirë, me fotografinë që prek barazinë gjinore.
Çmimet janë ndarë nga juria e përbërë nga Donjeta Demolli, Leonora Aliu dhe Bardhi Bakija. Juria vlerësuese ka theksuar se selektimi në këtë garë ka qenë shumë i vështirë, ndërsa janë të lumtur që rinia e Kosovës po arrin që me sens kritik t’i prek aspektet më negative të kësaj shoqërie.

Konkursi ka përfshirë edhe një kategori për videon më të mirë, por që asnjë nga videot nuk i ka plotësuar kushtet për
selektim.

Gjatë eventit, zëvendës-shefi i zyrës së UNICEF në Kosovë, James Mugaju, deklaroi se zyra e UNICEF në Kosovë në bashkëpunim të ngushtë me misionin e OSBE-së në Kosovë dhe OJQ PEN janë duke e mbështetur këtë program për shkak se besojnë që nëse investohet në aftësitë e mendimit kritik, do të ketë më shumë të rinj me aftësinë për të filtruar mesazhet në rrjetet sociale.

Laboratori i Inovacionit në UNICEF për dy vite është pjesë e programit Ponder dhe përmes trajnimit direkt të 300 të rinjve pa dallim gjinie apo etniteti, ka përcjellë 70 pjesëmarrës të programit në zhvillimin e tyre profesional, përmes ofrimit të punës praktike në platformat mediale në tërë Kosovën; ka ofruar mentorim dhe monitorimit drejt suksesit të 22 të rinjve që janë punësuar në media.

Përves çmimeve fituese, të gjithë të rinjtë të cilët kanë aplikuar në këtë garë tani më kanë hyrë në rrjetin e kritikëve të rinj, dhe si të tillë përmes kësaj gare do të publikohet puna e tyre në platformën Ponder – www.ponder-ks.org, e që ka për qëllim rrjetëzimin e të rinjve që ndajnë interesa të ngjashme, dhe që duan të zhvillojnë mendimin kritik dhe të bëhen qytetarë aktiv në shoqërinë e tyre./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme