‘Gënjeshtra ia doli të bëhet rregulli i botës’

1 Prill, 2019 - 9:00 pm

Shtatë prej thënieve më të mira të Franc Kafkës.

Libri duhet të jetë një “sëpatë”, për detin e ngrirë që ndodhet brenda nesh.

Franc Kafka, nga një letër dërguar Oskar Pollak, 1904

Ka një sasi të pafundme shprese në Univers… por jo për ne.

Franc Kafka, nga një letër dërguar Milena Jesenskas, 1920

Disa e mohojnë ekzistencën e mjerimit, duke treguar me gisht nga Dielli; ai mohon ekzistencën e Diellit, duke treguar me gisht nga mjerimi.

Franc Kafka, nga Ditari

Gëzimi i jetës rridhte me një pasion kaq të zjarrtë nga fyti i tij, saqë për kalimtarët rastësorë, nuk ishte e lehtë që të përballonin tronditjen që u shkaktonte.

Franc Kafka, nga tregimi i tij “Artisti i Urisë”

Rri në tryezën tënde dhe dëgjo. Madje as mos dëgjo, vetëm prit. Madje as mos prit, rri krejt palëvizur dhe i vetëm. Bota do të shfaqet para teje, sepse ajo po heq maskën, ajo nuk mund të bëjë gjë tjetër, në ekstazë ajo do të dridhet në këmbët e tua.

Franc Kafka, Aforizma

“Jo”, tha prifti, “ti nuk ke pse pranon gjithçka si të vërtetë, ti duhet ta pranosh vetëm si të nevojshme”.

“Pikëpamje dëshpëruese”, tha K.

“Gënjeshtra ia doli të bëhet rregulli i botës”.

Franc Kafka, “Gjyqi”

“Mos u përkul, mos e zbut, mos u përpiq ta bësh të duket logjike: mos e ndrysho shpirtin tënd, sipas modës. Ndiq në mënyrë të pamëshirshme, fiksimet e tua më të fuqishme.

Franc Kafka / Përgatiti: www.bota.al/KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme