Gjashtë rregulla që ta kthejnë ditën mbarë, sipas psikologut Mikhail Labkovsky

25 Korrik, 2022 - 2:11 pm

Psikologu i njohur Mikhail Labkovsky, nuk e fsheh faktin se ai u bë një psikolog pasi u mor me problemet e tij dhe ai arriti të përballej me to. Si rezultat i përvojës së tij 30-vjeçare të vëzhgimit, ai formuloi 6 rregulla. Autori pretendon se këto rregulla ndihmojnë vërtet për të mposhtur neurozën.

Ne vendosëm të mësojmë më shumë rreth këtyre 6 rregullave nga Mikhail Labkovsky. Le të provojmë të gjitha parimet për t’u bërë më të lumtur dhe më të shëndetshëm.

Bëni vetëm atë që dëshironi.

Ky rregull është kryesori. Thjesht bëni vetëm ato gjëra që dëshironi vërtet t’i bëni. Dhe funksionon me të gjitha situatat, qofshin ato të përditshme (Çfarë duhet të gatuaj për mëngjes?) Ose që ndryshojnë jetën (A duhet të martohemi vërtet? A kemi nevojë për një fëmijë tani? A mund të transferohem në një qytet tjetër? A duhet të ndryshoj punën time ose jo?). Vetëm dëgjoni zemrën tuaj dhe bëni atë që dëshironi.

Për të rritur një fëmijë të vetë-mjaftueshëm me një psikikë të shëndetshme, ky rregull duhet të përdoret duke filluar nga lindja e foshnjës. Pyetje të tilla si “Çfarë dëshiron të bësh tani?” “Çfarë dëshironi të hani?” “Çfarë doni të vishni sot?” janë hapat e parë.

Mos bëni atë që nuk doni të bëni.

Një nga frazat kryesore Labkovsky është: “Lëshimet dhe kompromiset janë një rrugë e drejtpërdrejtë për tek një kardiolog ose një onkolog”. Ideja e “unë nuk dua ta bëj”, por “duhet” të çon në të njëjtat pasoja.

Kjo është arsyeja pse ju nuk duhet të bëni gjëra që nuk doni të bëni. Dhe nëse e bëni akoma, mos u habitni që jeni të palumtur, të shqetësuar dhe të pasuksesshëm.

Mos heshtni nëse nuk ju pëlqen diçka.

Sjellja tipike e një neurotiku është të grumbullojë zemërimin e tyre dhe pastaj të vuajë duke debatuar me një kundërshtar imagjinar në kokën e tyre. Është më pak romantike, por është më mirë që të gjithë të thonë: “Jo, nuk më pëlqen. Mos më flisni në këtë mënyrë”.

Autori i metodës gjithashtu thekson që duhet ta thuash vetëm një herë. Nëse nuk ka reagim, më mirë të shmangni marrëdhënie të tilla.

Mos u përgjigjni nëse nuk ju pyesin.

Deklarata të tilla si “Kurrë nuk e gjeta darkën gati” ose “Unë jam aq i lodhur. Unë kam uri!” dhe kështu me radhë nuk janë pyetje. Dhe ju nuk duhet t’u përgjigjeni atyre.

Ata i provokojnë njerëzit të përgjigjen. Për shembull, “Çfarë nuk shkon? Pse po ankohesh?” Ju duhet të kuptoni se frazat e tilla janë frazat manipuluese të neurotikëve. Labkovsky pretendon se nuk duhet të përgjigjeni ose më mirë të reagoni në përputhje me rregullin mësipër: “Nuk më pëlqejnë biseda të tilla”.

Përgjigjuni vetëm pyetjeve.

Nëse ju bëhet një pyetje dhe i përgjigjeni vetëm kësaj pyetjeje, ju jeni një person me vetëbesim. Përndryshe, duket si një justifikim. Çdo shpjegim ose sqarim shtesë mund të trajtohet si një justifikim. Nëse një person dëshiron detaje, ai do të bëjë pyetje shtesë.

Flisni vetëm për veten tuaj ndërsa grindeni.

Parimi kryesor i kësaj metode është të shpjegojë ndjenjat tuaja dhe pritshmëritë tuaja se si doni që njerëzit përreth jush të sillen me ju.

Ky rregull nuk ngre asnjë konflikt: në të vërtetë nuk grindeni me partnerin tuaj. Ju flisni vetëm për veten dhe ndjenjat tuaja.

Autori shprehet se për të ndjerë ndryshime pozitive, duhet të ndiqni këto metoda për të paktën 6 muaj. / KultPlus.com

Të ngjajshme