Khalil Gibran: Duajeni njëri-tjetrin por mos e bëni dashurinë obligim

30 Janar, 2018 - 7:30 pm

Artisti, poeti dhe shkrimtari libanez Khalil Gibran njihet për stilin e tij të vecantë të shkrimit, shkruan KultPlus.

Stili i tij romantik ishte zemra e rilindjes në letërsinë moderne arabike, sidomos proza poetike. Në Liban, ai njihet ende si një hero i letrave. KultPlus ju sjellë një pjesë nga romani i tij i njohur “Profeti”.

“Le të ketë hapësirë në bashkimin tuaj dhe lëreni frymën e qiejve të vallëzojë mes jush. Duajeni njëri – tjetrin por mos e bëni dashurinë një obligim: lëreni atë më shumë të jetë një Det i lëvizshëm mes brigjeve të shpirtrave tuaj.

Mbusheni gotën e njëri – tjetrit por mos pini nga gota e njëjtë. Këndoni dhe vallëzoni bashkë dhe bëhuni gazmorë, por lëreni njëri – tjetrin të jetë vetëm. Edhe telat e lahutës qëndrojnë të vetëm edhe pse dridhen me të njëjtën muzikë. Jepeni zemrën tuaj, por jo në zotërimin e njëri – tjetrit, sepse vetëm dora e jetës mund ta nxë zemrën tënde. Dhe, qëndroni bashkë, por jo shumë afër njëri – tjetrit: sepse edhe shtyllat e tempullit qëndrojnë të ndara. Lisi dhe Bredhi nuk mund të rriten në hijen e njëri – tjetrit”./KultPlus.com

Të ngjajshme