займ на карту онлайн потребительский кредит

Kur Pitagora e krahason jetën me Lojërat Olimpike

10 Janar, 2019 - 6:04 pm


Pitagora, një figurë e njohur e botës intelektuale greke, i ndihmoi jo vetëm matematikës dhe dashurisë për këtë fushë.

Idetë e tij më pas influencuan edhe Platonin, Dekartin, Keplerin, Njutonin e Ajnshtajnin. Ai ishte filozof por veten e quajti gjithmonë ‘dashnor i urtësisë’ ndërsa na ka lënë edhe disa fjalë mbi kuptimin e urtësisë dhe jetës.

Ja një pasazh i marrë nga Fermat’s Enigma: The Epic Quest to Solve the World’s Greatest Mathematical Problem, ku Pitagora e krahason jetën me Lojërat Olimpike.

“Jeta.. mund të krahasohet edhe me këto Lojëra Olimpike sepse disa janë mbledhur këtu për dëshirën për fitore, e të tjerët për shpresë dhe ambicie, për famë dhe për lavdi. Por megjithatë ka edhe të atillë që kalojnë për të kuptuar çka po ndodhë. Njëjtë është me jetën. Disa influencohen prej dashurisë për paranë ndërsa të tjerët për dëshirën për pushtet dhe dominim, por njeriu më i mirë është ai që e kërkon domethënien e vetes, qëllimin e jetës. Ai dëshiron ta zbulojë sekretin e natyrës. Ky është njeriu që unë e quaj filozof, edhepse asnjë njeri nuk është i tëri i mençur, por e shfrytëzon urtësinë si çelësin për të zbuluar sekretet e natyrës” – janë fjalët e Pitagorës, shkruan KultPlus.

Pitagora u lind në ishullin grek Samos, midis 592 dhe 572 para erës sonë. Që i vogël shfaqi shumë dhunti të veçanta që më vonë do të krijojnë një legjendë. / KultPlus.com

Të ngjajshme