‘Kush e sheh veten nga distanca e largët, shërohet nga çdo sëmundje’

1 Nëntor, 2018 - 4:51 pm

Poeti i madh nga Polonia, Czesław Miłosz, ka fjalët më të mira për dashurinë.

Fituesi i Çmimit Nobel, të cilin e dashurojnë plot lexues të botës, na tregon shumë për dashurinë. Diplomati, autori disident, eseisti dhe poeti tregon kësisoj:

Dashuria

Dashuri do të thotë ta shohësh veten
njashtu si shihen gjërat në distancë
sepse ashtu je ti, një gjë në mesin e shumë gjërave.
Dhe kushdo që e sheh veten ashtu, shërohet
pa e ditur, prej shumë sëmundjeve.

Një zog dhe një dru i thonë njeriut: shok
dhe ai e përdorë veten dhe gjësendet tjera
që ato të qëndrojnë në shkëlqimin e pjekurisë
Nuk ka rëndësi nëse njeriu nuk e di se çka shërben:
Kush shërben dashuri jo gjithmonë kupton.

Poezia tek fundi i saj flet për kuptimin e dashurisë, një kuptim i shtrirë që na kërkon të largohemi nga jeta jonë e përditshme dhe rutinore dhe ta shikojmë veten dhe objektin e dashurisë tonë nga një distancë e largët, shkruan KultPlus.

Miłosz ka lindur në Lituani ndërsa vdiq në Poloni. Ai fliste gjuhën polake, gjuhën e Lituanisë, rusishten, frëngjishten dhe anglishten. Në vitin 1980 fitoi Nobelin për Letërsi. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme