‘Libri i Karantinës’, rekomandimi nga KultPlus: Të vrasësh zogun përqeshës

24 Prill, 2020 - 8:28 pm

Në këto ditë karantine, kur virusi Covid-19 është përhapur anembanë botës, qëndrimi brenda shtëpisë është mundësi e mirë për t’u rikthyer te leximi. Dhe kalimi i kohës duke lexuar libra është gjithmonë zgjedhje e mirë.

KultPlus-i vazhdon me rekomandimet për të gjithë juve që jeni të interesuar t’i rrekeni leximit dhe ta shfrytëzoni këtë kohë për t’i zgjeruar njohuritë tuaja

‘Të vrasësh zogun përqeshës’ është romani i autorit Harper Lee, i botuar në vitin 1960 duke u bërë kështu shumë i suksesshëm menjëherë pasbotimit.

‘Të vrasësh zogun përqeshës’ është fitues i çmimit Pulitzer, njëherit është shndërruar edhe në një klasik të letërsisë moderne amerikane. Duke lënë gjurmë të mëdha në mbarë letërsinë botërore.

E veçanta e këtij romani është se në thelb në roman zë vend një ngohtësi e humor, pavarësisht se ngjarjet që trajtohen aty, flasin për probleme serioze si përdhunimi e racizmi.

Historia e këtij romani rrëfehet nga një vajzë 9 vjeçare edhe pse kjo nuk është një histori për fëmijë. Figura e një babai të vetëm në rritjen e dy fëmijëve, i drejtpërdrejtë, i përkushtuar ndaj familjes dhe ndaj profesionit.

Një vepër e jashtëzakonshme, ku dy fëmijët e shikojnë figurën e babait si idhullin e tyre, si yllin udhëheqës të jetës, si njeriun që nuk gabon kurrë. Një marrëdhënie e shkelqyer mes tyre.

Ngjarjet zhvillohen një një komunitet të vogël por të larmishëm si nga ana kulturore ashtu edhe nga mendësite. Në të gjen paragjykime, racizëm, izolim, thashetheme, opinion shoqëror të fortë por mbi të gjitha drejtësi. Të sjellurit mirë, të qenit i drejtë dhe i paanshëm janë cilësitë që nuk të mposhtin kurrë por që mundësojnë një jetë dhe ndërgjegje të qetë, të bëjnë të ecësh me kokën lart dhe pa frikën që të shikosh drejt në sy çdokënd.

‘Të vrasësh zogun përqeshës’ është prej librave i cili duhet lexuar së paku një herë në jetë, një vepër që nuk duhet humbur në asnjë mënyrë. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme