‘Libri i karantinës’, rekomandimi nga KultPlus: ‘Zonja Bovari’

19 Mars, 2020 - 8:30 pm

Në këto ditë karantine, kur virusi Covid-19 është përhapur anembanë botës, qëndrimi brenda shtëpisë është mundësi e mirë për t’u rikthyer te leximi. Dhe kalimi i kohës duke lexuar libra është gjithmonë zgjedhje e mirë.

KultPlus-i vazhdon me rekomandimet për të gjithë juve që jeni të interesuar t’i rrekeni leximit dhe ta shfrytëzoni këtë kohë për t’i zgjeruar njohuritë tuaja.

Gustav Flober ka qenë shkrimtar i njohur francez. Lindi më 1821 dhe arriti të bëhet njëri nga romancierët më të njohur të shekullit XIX.

Ai është njëri nga shkrimtarët modern francez që u bë i njohur me romanin “Zonja Bovari”. E gjithë krijimtaria e tij, ani pse  jo aq voluminoze si, fjala vjen e Balzakut apo Hygoit – përbën kulmin e letërsisë franceze që ndriçojë gjithë botën letrare.

Flober padyshim mbetet një nga shkrimtarët pararendës i romanit modern.

“Zonja Bovari” është romani i parë i Floberit, të cilin ai e botoi në vitin 1857. Nga shumë kritikë kjo vepër konsiderohet si më e mira e tij.

Kur doli, libri bëri bujë të madhe. Ai arriti të thejë shumë tabu të asaj kohe. “Zonja Bovari” është vepër natyraliste për nga stili, sepse përshkruan detaje nga mjediset e ndryshme, personazhet e veprimet që i trajton.

Ema Bovari, protagonistja e librit, është vajzë provinciale me pasion të madh për të lexuar libra romantik. Ajo vajti në manastir ku dhe mori një formim konservator, por më vonë Ema gabon në jetën e saj, sepse gradualisht shndërrohet në viktimë të pasioneve të saj – të cilat e çojnë në aventura të pafundme. Asaj i pëlqen të vizatojë, t’i bie pianos, e… të lexoi sa më shumë libra.

Personazhi i Emës është tejet interesant. Asaj i krijohet pasioni për të lexuar libra teksa ishte në manastir, por megjithatë duket naive sepse ajo gjatë gjithë kohës ëndërron për një jetë luksoze… për një burrë të veshur mirë, dhe për dashurinë e pastër.

“Zonja Bovari” është roman që del kundër romantizmit. Floberi si shkrimtar i shquar dhe me stil të veçantë bazohet te moraliteti i njeriut dhe pasojat që sjellin mëkatet në fund. E tillë është Ema. Një grua materialiste me plot ëndrra, që në fund del të jetë heroinë e dështuar.

Ajo nuk mund të përshtatet që në fillim me realitetin përreth saj, sepse trurin ia mbulojnë modelet që ajo ka përftuar nga veprat që ka lexuar. Kështu, vërehen prirjet e saj për të ëndërruar, por që janë të destinuara të rrënohen nga realiteti.

Me “Zonjën Bovari” Floberi ka arritur të krijojë një roman me karakter të thellë psikologjik,  te i cili nuk kanë aq rëndësi veprimet sesa gjendjet e tyre. Nga ëndërrimi i vazhdueshëm i Emës, merr edhe emrin dukuria e ëndërrimit dhe zhgënjimit në jetë – e njohur si bovarizëm.

Floberi ka për qëllim të demaskojë vlerat false të asaj shoqërie, si dhe moralin e rremë të saj. Prandaj romani është realist dhe në të shquhen vëzhgimet e jetës dhe psikologjisë së shoqërisë.

Ndaj, jua rekomandojmë këtë kryevepër floberiane! /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme