Libri i shqiptarit Durim Taçi pjesë e “Bookcity Milano”

28 Tetor, 2020 - 8:30 pm

“Bookcity Milano”, një nismë letrare e komunës së  Milanos në bashkëpunim me shoqata të ndryshme letrare dhe botuesish atje, organizon online në “live streaming” bashkëbisedimin letrar “La scrittura, il dolore, la vita” (Shkrimi, dhimbja dhe jeta) me autorin shqiptar me banim në Itali Durim Taçi, me praninë e shkrimtares Susanna Fresko, kushtuar veprës më të fundit në italisht të Durim Taçit “Extra Time (la tua seconda persona)” (Extra Time, Vetja jote e dytë).

“Nëse e braktisim rrëfimin linear me të cilin jemi mësuar ta lexojmë jetën tonë, ne mund të hyjmë në vendet e shpirtit dhe të jetojmë një kohë tjetër. Si në këtë roman, në të cilin një udhëtim bëhet ecje në kujtesë, përmes shkrimit: protagonisti ndjek gjurmët e djalit të tij të zhdukur dhe zbulon veten, si baba dhe burrë. “Extra Time” ndërthur autobiografinë dhe historinë, atë të një familjeje dhe atë kolektive, duke ndërmendur vetë jetën e lexuesve. Një udhëtim në kohën e emocioneve dhe ndjenjave, midis dhimbjeve dhe gëzimeve që e bëjnë çdo ekzistencë të denjë për t’u jetuar.”

Durim Taçi lindi më 1964 në Gramsh. Autor i mjaft veprave letrare në prozë, është vlerësuar me çmimin ndërkombëtar “Montefiore” për veprën “Codice Kanun” (2016) dhe me “Città di Genova” për tregimin ‘La badante”.

Ka kontribuar në fushën e leksikografisë si hartues i fjalësit shqip në fjalorin italisht-shumëgjuhësh “Il primissimo Zanichelli dell’accoglienza”. Ka sjellë në shqip mbi pesëdhjetë tituj letrarë, të letërsisë për fëmijë dhe ka përkthyer artikuj shkencorë, enciklopedikë, fjalorë të mitologjisë dhe të artit./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme