“Miss Mary Edith Durham dhe shqiptarët”, një botim në dy gjuhë nga Muzeu Kombëtar

7 Prill, 2021 - 12:40 pm

Muzeu Historik Kombëtar ka botuar përmbledhjen dygjuhëshe shqip dhe anglisht me kumtesat e Konferencës Shkencore “Miss Mary Edith Durham dhe shqiptarët”.

Studiuesit me kumtesat e tyre sollën fakte nga jeta dhe vepra e Miss Mary Edith Durhamit. Ndër kumtesat mund të veçojmë ato nga:

Dorian Koçi, Drejtor i Muzeut Historik Kombëtar: “Antropologji dhe udhëtime: Shqipëria e Edith Durhamit”;

Bardhosh Gaçe: “Miss Durhami dhe A. Herberti në mbështetje të Qeverisë së Ismail Qemalit”.

Gjithashtu një trajtim shumë interesant është edhe ai i sjell nga Elizabeth Gowing: “Sandalet që u larguan: artefakte të mbledhura nga Edith Durham në muzetë e Mbretërisë së Bashkuar”.

Gjithashtu, Abaz Hado në kumtesën e tij sjell temën: “Fryma romantike dhe sinqeriteti në vizatimet dhe skicat e Edith Durham”.

Tatjana Haxhimihali: “Miss Mery Edith Durham në korrespondencën e saj me Mr. Joseph Swire (1928 – 1929/31)”;

Shpend Bengu: “Komunikimi pamor ndër shqiptarë, në dëshmitë e Edith Durham”;

Robert Wilton: “Bizanti në Londër – Mary Edith Durham dhe marrëdhëniet britanike me Shqipërinë”;

Frederik Stamati: “Dy çentro nga Edith Durham”;

Rovena Vata: “Tradita shqiptare në syrin e Edith Durhamit gjatë udhëpërshkrimeve nëpër Shqipëri”;

Bernard Zotaj: “Edith Durham për luftëtarët shqiptarë”;

Andrea Llukani: “Kristianizmi dhe uniatizmi i shpatarakëve, sipas Edith Durhamit”;

Paulin Pushimaj: “Drishti, nga vizita e M. E. Durham në ditët e sotme”;

Qerim Vrioni: “Një velë  në  Bunë. Mbi  një  foto  të  Edith  Durham”. / DiasporaShqiptare / GazetaMetro / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme