“Mundësitë e vogla janë shpesh fillimi i veprave të mëdha”

16 Shtator, 2018 - 3:30 pm

Më poshtë mund të lexoni 25 thënie nga njerëzit e zgjuar të antikitetit, vlera e të cilëve nuk ka humbur deri në ditët e sotme.

• Dhimbja e tepruar për të vdekurit është çmenduri, sepse ajo është një lëndim për të gjallët, dhe të vdekurit nuk e dinë – Ksenofoni
• Asnjë qenie njerëzore nuk do të dijë ndonjëherë të Vërtetën, sepse edhe nëse ndodh që ta thonë atë rastësisht, ata nuk do ta dinë që e kanë bërë – Ksenofani
• Shpesh, është një fatkeqësi që të ketë njerëz të shkëlqyer në krye të punëve. Ata presin shumë nga njerëzit e zakonshëm – Tukididi
• Gjëja më e vështirë në jetë është të njohësh veten – Talesi
• Njeriu është masa e të gjitha gjërave – Pitagora
• Shkatërruesi i vërtetë i lirive të njerëzve është ai që u shpërndan atyre dhurata, donacione, dhe përfitime – Plutarku
• Njeriu: një qenie në kërkim të kuptimit – Platoni
• Prisni që t’ju gjykojë më i urti i të gjithë këshilltarëve, koha – Perikliu
• Jeta është një shpalosje, dhe sa më shumë që udhëtojmë, aq më shumë të vërteta mund të kuptojmë. Të kuptojmë gjërat që janë tek pragu i derës sonë, kjo është përgatitja më e mirë për të kuptuar ato që ndodhen përtej – Hipatia
• Çfarëdo që vjen nga Perëndia, njeriu e ka të pamundur që ta kthejë mbrapsht – Herodoti
• Vdekja nuk na shqetëson, sepse për sa kohë që ne ekzistojmë, vdekja nuk është këtu. Dhe, kur ajo ka ardhur, ne nuk ekzistojmë më – Epikuri
• Natyra e Perëndisë është si një rreth, ku qendra është kudo dhe perimetri nuk është askund – Empedokli
• Mundësitë e vogla janë shpesh fillimi i veprave të mëdha – Demosteni
• Asnjë e keqe nuk është e nderuar, por vdekja është e nderuar, ndaj nuk është e keqe – Zeno i Sitiumit
• Çdokush mund të zemërohet, kjo është e lehtë, por të zemërohesh me personin e duhur, dhe në shkallën e duhur dhe në kohën e duhur, dhe me qëllimin e duhur dhe në mënyrën e duhur, këtë nuk e bën dot kushdo dhe nuk është e kollajtë – Aristoteli
• Mësimi më i dobishëm për jetën është që të heqësh nga mendja atë që është e pavërtetë – Antisteni
• Asgjë nuk ekziston përveç atomeve dhe hapësirës së zbrazët: çdo gjë tjetër është vetëm mendimi – Demokriti
• Unë i jam borxhli babait tim për jetën, mësuesit tim për të jetuarit mirë – Aleksandri i Madh
• Ka më shumë ai që është i kënaqur me pak – Diogjeni
• Bëjë të gjitha përpjekjet dhe martohu: nëse e gjen një grua të mirë, do të jesh i lumtur; nëse jo, do të bëhesh filozof – Sokrati
• Njerëzit e mirë nuk kanë nevojë për ligje që t’u thonë të veprojnë përgjegjshmërisht, ndërsa njerëzit e këqij do të gjejnë një mënyrë që të shmangin ligjet – Platoni
• Askush të mos të quhet i lumtur para vdekjes së tij. Deri atëherë, ai nuk është i lumtur, por vetëm fatlum – Soloni
• Nuk zhvillohet kuraja duke qenë i lumtur në marrëdhëniet tuaja të përditshme. Ajo zhvillohet duke mbijetuar në kohë të vështira dhe duke sfiduar vështirësitë – Epikuri
• Nuk ka asgjë të përhershme, përveç ndryshimit – Herakliti
• Koha është gjëja më e vlefshme që një njeri mund ta harxhojë – Teofrasti. (bota.al)./ KultPlus.com

Të ngjajshme