“Njerëzit ose duhet të përkëdhelen ose të zhduken, sepse hakmerren për fyerje të vogla”

6 Tetor, 2019 - 10:40 pm

“Kështu ndodh gjithmonë: posa ndonjë i huaj i fuqishëm hyn në një krahinë, të gjithë ata që janë aty më të dobët bëhen me të, nga smira që kanë kundër atij i cili, si më u fuqishëm, është mbi ta; kështu që pushtuesit nuk i lypset mund i madh t’i bëjë për vete të dobëtit, sepse të gjithë së bashku menjëherë bëjnë një tërësi me pushtetin që ai e ka vendosur aty.”

“E ai që bëhet zotërues i një qyteti të mësuar të jetojë i lirë dhe nuk e asgjëson, le ta dijë se qyteti do ta asgjësojë atë; sepse, duke ngritur krye, qyteti gjithmonë ka si arsyetim dëshirën për liri dhe për rregullimin e vjetër, të cilat kurrë nuk do ti qesë në harresë as koha e as bamirësia.”

“Njerëzit ose duhet të përkëdhelen ose të zhduken, sepse hakmerren për fyerje të vogla, kurse për të mëdhatë nuk munden; kështu; dhunën duhet ta bësh në mënyrë që të mos kesh frikë nga hakmarrja.”

Niccolo Machiavelli, “Sundimtari”

KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme