Oğuz Atay: Me sa duket njeriu nuk po mundet të mbahet për njeriun më

4 Mars, 2022 - 11:30 pm

Oğuz Atay është romancier turk, shkrimtar dhe dramaturg, i lindur në 1934. Ai shkroi veprat e tij me të kuptuarit e postmodernizmit. Ndërsa shkruante, ndikohej nga shkrimtarë të famshëm si Dostojevski, Franz Kafka, Xhejms Xhojs dhe Vladimir Nabokov. Disa nga veprat e tij janë: “Lojëra të rrezikshme”, “Një roman i shkencëtarit”, “Duke pritur frikën”, “Ata që jetojnë me lojëra”, etj.

KultPlus ju sjell sot disa nga thëniet më të njohura nga Oğuz Atay:

“Para se të të njihja ty, më kanë ikur gjithmonë stinët kur pemët po lulëzonin dhe po binin gjethet”,

“Thënë shkurt doja të të shihja. Njeriu edhe duke parë mund të mbajë peshën e disa gjërave, të hutohet, të vazhdoj të ëndërrojë. Natyrisht ti s’e kupton. Për ta kuptuar, njeriut duhet t’í mungoj diçka”,

“Disa nga ne po mbahemi në poezi, këngë, filma, libra. Me sa duket njeriu nuk po mundet të mbahet për njeriun më”,

“Po rikthehem në botën time të brendshme. Aty nuk ka vend për zhgënjime”,

“Pasi ta thotë gënjeshtrën e parë, nuk duhet të flas më njeriu”,

“Edhe kur flisja me veten time, tentoja t’í pëlqeja asaj”,

“Jam duke ndjerë mall për një vend të largët ku secili jeton ashtu siç do”,

“Nëse do të më harrosh, nëse një ditë do të më lësh e të ikësh, mos më lodh më tha; mos më nxjerr për së koti nga shpella ime”,

“Sepse të duash nuk është një punë e lehtë sikur ta vazhdosh një libër të lënë gjysmë”,

“Ndërkaq e gjithë bukuria jonë ishte pasqyrim i dhimbjes sonë në mes të asaj çka kemi jetuar dhe asaj çka kemi menduar”. / KultPlus.com

Të ngjajshme