Psikologia e Harvardit: Njerëzit ju gjykojnë në bazë të këtyre dy kritereve

27 Maj, 2019 - 4:00 pm

Njerëzve u duhen vetëm pak sekonda për të bërë një vlerësim mbi juve. Po çfarë vlerësojnë ata saktësisht kur dëshirojnë të mbërrijnë në konkluzione në lidhje me ju?

Amy Cuddy është një profesore në Universitetin e Harvardit, dhe një prej folëseve më të suksesshme në TED Talks. Ajo ka studiuar përshtypjet e para që krijohen tek njerëzit, së bashku me kolegët e saj psikologë, Susan Fiske dhe Peter Glick, për më shumë se 15 vite. Zbulimi i tyre është shumë interesant…

Në librin e saj që është botuar së fundmi “Presence” (Prania), Cuddy thotë se njerëzit i bëjnë vetes dhe më pas i përgjigjen menjëherë këtyre dy pyetjeve kur ju takojnë për herë të parë:

-A mund t’i besoj këtij personi?

-A mund ta respektoj këtë person?

Një prej gjërave më kureshtare që ka zbuluar Cuddy gjatë studimeve të saj shumëvjeçare – sidomos në ato që kanë të bëjnë me kontekstin profesional – është se shumica e njerëzve besojnë se që vetëbesimi dhe të qënit kompetentë, është një faktor shumë i rëndësishëm. Pikësëpari, njerëzit duan që të vërtetojnë se janë të mençur dhe të talentuar.

Nga ana tjetër, kredibiliteti është faktori më i rëndësishëm në mënyrën se si ju vlerësojnë të tjerët. Përgjithësisht, njerëzit vetvetiu mendojnë se është shumë më e rëndësishme, për “mbijetesën”, që të dijnë me siguri nëse dikush e meriton apo jo besimin e tyre. / bota.al

Të fundit

Të ngjajshme