Puthja e dorës, nga gjest kalorësiak tek përkorja dhe devocioni i këtij gjesti fisnik

5 Janar, 2020 - 3:39 pm

Nga Albert Vataj

Një dorë-puthje u konsiderua si një mënyrë e respektueshme për zotëri të përshëndes një zonjë. Praktika origjinën në polake-Lituanisht Commonwealth dhe gjykatat spanjolle të shekujve 17 dhe 18. Gjest është ende në kohë të vëzhguara në Evropën Lindore, përkatësisht Qendrore dhe, Poloni , Austri , Hungari, Sllovaki, Rumani dhe Rusi. 

Tradicionalisht, -puthje dore ishte iniciuar nga një grua, e cila ofroi dorën e saj për një njeri të puth. Lady duke ofruar dorën e saj pritej të ishte i statusit social të njëjtë ose më të lartë se njeriu. Ishte një gjest i mirësjellje dhe ekstreme edukatë , dhe ajo u konsiderua primitive për të refuzuar një dorë e ofruar. Sot, praktikë është shumë e pazakontë në vendet e Europës Veriore, dhe është zëvendësuar kryesisht nga një puthje në faqe ose një shtrëngim duarsh .

Gjest i besnikëri

Ajo ishte gjithashtu një gjest i dorëzimit formal ose pengut të besnikërisë së njeriut ndaj njeriut apo si një gjest diplomatik. Gjest do të tregojë dorëzimin duke puthur me vulë (një formë e vulës veshur si një unazë bizhuteri ), simbol i autoritetit e personit. Gjest ishte e zakonshme në klasën e sipërme Evropian gjatë shekujve 18 dhe 19. Ajo filloi të zhduket në shekullin e 20, të zëvendësohet me egalitare dridhen dorës . Megjithatë, ish-presidenti francez Zhak Shirak i bërë dora-kissing markën e tij dhe gjest është hasur ende në situata diplomatike. 

Sot,-puthje dorë është përdorur ndonjëherë si një romantike gjest, zakonisht ndaheshin dhe iniciuar zakonisht nga një njeri. Ajo mund të përdoret për të përcjellë një ndjenjë e një tërheqje më tradicionale dhe emocional, më tepër se një sipërfaqësore që është bërë një stereotip i shekullit të 21-të. Gjest mund të keqinterpretohej si një parodi apo tallje e gjest origjinal, dhe në të vërtetë në kohë ajo mund të përdoret si i tillë, por kjo nuk është gjithmonë qëllimi i vetëm.

Për shembull, ajo nuk do të ishte tallje për një njeri duke thënë natën e mirë për të dashurën e tij për të puthur dorën e saj, por një person i cili ekzagjeruar në masë të madhe këtë praktikë do të shihet qartë si e tallur atë si dhe personi dorën e të cilit është duke u puthur.

Përdorimi fetar

Në Kishën Katolike Romake, një takim katolike Papa apo një kardinali , apo edhe një prelat ulët rangut të lartë, do të të puth unazën në dorën e tij. Kjo është bërë e pazakontë në qarqet nuk përdoren për të protokollit formal, madje shpesh kanë shpëtuar midis klerit. Ndonjëherë, katolik i devotshëm kombinon dorën puthjeve me gjunjëzuar në gju majtë si një shprehje edhe më të fortë të respektit birnore për babain clerically i rangut të lartë. Klerik mund pastaj në një mënyrë atërore të vërë dorën tjetër mbi kokën e kisser-së apo edhe të bekoj atij / asaj nga një shenjë manual kryq.

Në Kishën Katolike, ajo është edhe tradicionale për laikët për të puthur duart e një prifti të sapo-shuguruar pas masës së tij të përurimit , në nderimin e Trupit të Krishtit, e cila është mbajtur në duart e priftit gjatë Eukaristisë së Shenjtë.

Në Kishën Ortodokse Lindore , duke përfshirë edhe Kishën Ortodokse të Ukrainës e Patriarkanës Kyivan , Kisha Ortodokse Maqedonase , dhe Kishës Ortodokse të Malit të Zi , është e përshtatshme dhe e përbashkët për Laikët të përshëndes klerin, nëse priftërinjtë apo peshkopët, duke dhuruar një të thellë hark dhe tha: ” Ati, bekoj “(një prifti) ose” Master, bekoj “(për një peshkop) duke vendosur të djathtën e tyre, palme lart, para organeve të tyre. Prifti pastaj i bekon ata me shenjën e kryqit dhe pastaj e vendos dorën e tij në tyrja, duke ofruar mundësi për të puthur dorën e tij. Të krishterët ortodoksë puth duart e priftërisë së tyre jo vetëm për të nderuar rrëfehet tyre shpirtërore atin, por në nderim të Trupit të Krishtit që prifti merret gjatë Liturgjisë Hyjnore si ai përgatit Kungimin e Shenjtë . Hark i thellë është lënë jashtë shpesh.

Një ritual i ngjashëm ndodh kur një i krishterë ortodoks i afrohet një ikonë ai dëshiron të nderoj. I parë i krishterë bën një hark të thellë dhe e bën shenjën e kryqit dy herë. Pastaj ai afrohet ikonën më nga afër, kissing ikonën, zakonisht mbi përfaqësimin e këmbëve të Krishtit apo dora e shenjtori. Së fundi, ai do të bëjë një hark përfundimtar të thellë dhe bëjnë shenjën e kryqit. Teologji ortodokse mëson se, nder dhënë Shën Marisë, ngjitet atij që u enfleshed prej saj.

Kjo vlen për gërmadha Saint-së ose ikona dhe në këtë rast, në dorë, prifti. Së fundi, kjo është një praktikë e zakonshme kur shkrim një letër të një prifti për të filluar me fjalët “Ati bekoj” në vend se “I dashur Ati” dhe dhënë fund letër me fjalët “puthur dorën tuaj të djathtë” në vend se “Sinqerisht”. / KultPlus.com

Të ngjajshme