Shqipja në rrezik: Fjalori i ka 46 mijë fjalë, 500 mijë të tjera janë futur pa u studiuar

18 Janar, 2020 - 9:57 am

Eksperimentet gjuhësore vazhdojnë çdo ditë në të gjitha fushat. Pasi artikulohen në televizion, në radio dhe internet, këto fjalë merren nga publiku dhe pastaj përdoren në jetën e përditshme.

Kështu pa qenë nevoja, harrohen fjalët shqip dhe merren ato të një gjuhe tjetër.

Studiuesit mendojnë se jo të gjitha fjalët e huaja që kanë hyrë në dekadat e fundit duhet eliminuar. Ka me qindra e mijëra fjalë që në fakt janë të nevojshme dhe ato duhen përshtatur. Për këtë kërkohet një fjalor i ri.

Nga Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë në Tiranë japin një shifër të përafërt sesa janë fjalët që ka gjuha shqipe sot, me pasurimin që ndodh vit pas viti. Nga 500 mijë fjalë, në fjalorin e vitit 2006 janë futur vetëm 48 mijë. Pjesa tjetër janë lënë në përdorim pa u studiuar. /tch/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme