займ на карту онлайн потребительский кредит

Shqiptarë, urime datëlindja e Dritëro Agollit!

13 Tetor, 2018 - 1:22 pm

Sot një komb i tërë shqiptar e festojmë datëlindjen e Dritëro Agollit.

Nuk ka gjeneratë që nuk e ka lexuar poezinë e Agollit e nuk është mrekulluar prej saj. 12 tetori i vitit 1931 ishte dita kur erdhi në botë Agolli.

Vepra letrare e Dritëro Agollit krijoi traditën e re të letërsisë shqiptare. Ajo na bën të ndihemi me dinjitet përballë botës së madhe. Shkrimtar i madh i një “gjuhe të vogël”, ai është po aq i dashur prej lexuesve bashkëkombas, sa dhe në metropolet e kulturës botërore.

Për nga gjinitë, krijimtaria e Dritëro Agollit është e larmishme. Në vjershat dhe poemat e Dritëro Agollit gjejnë shprehje mendimet dhe ndjenjat e njeriut të ri, patriotizmi dhe besnikëria ndaj idealeve revolucionare, cilësitë e tij morale në jetë dhe në punë.

Dritëro Agolli lindi në Menkulas të Devollit.

Ndonëse vetë shkrimtari D.Agolli është shprehur se “me Arkën e djallit, do të ndryshoj përfytyrimin e letërsisë shqipe”, për një shumicë lexuesish kontributi më i rëndësishëm letrar i tij në prozë është “Shkëlqimi dhe rënia e shokut Zylo” (1973). / KultPlus.com

Ftohja

U ftoha nga shumë gjëra
Disa i harrova e disa i lashë
Disa i humba si një unazë
Në çezme a govatë

Vërtetë e humba të ritë
Por zemër marr kur ende i dua gratë
Sikur të ftohem prej tyre një ditë
Thoni për mua: ndjesë pastë!…

Të ngjajshme