“Gjithmonë falni armiqtë tuaj, asgjë nuk i mërzit ata më shumë”

16 Tetor, 2022 - 7:34 pm

Oscar Wilde ishte një njeri me opinione të forta, zgjuarsi të pakrahasueshme dhe një aftësi të jashtëzakonshme dhe tragjike për të dashuruar.

I jepte shumë rëndësi artit, duke i shprehur idetë nëpërmjet dialogëve të ndryshëm, eseve, të cilat përmbanin pikëpamje mbi dekadencën, bukurinë etj., që mishërohen edhe në të vetmen novelë të tij “Portreti i Dorian Grejit”, botuar në vitin 1890.

Në vitin 2007 Wilde është votuar si mendja më e madhe e Britanisë në një sondazh prej më shumë se 3000 komedianësh, duke lënë prapa Winston Churchill, Spike Miligan dhe Noel Couard.

Wilde shquhej për mprehtësi dhe lexuesit e veprave të tij tërhiqen jo vetëm nga librat e shkruar, por edhe nga thëniet e tij, shumica e të cilave janë të përzgjedhura nga këto vepra:

Bëhu vetvetja, të gjitha vendet e tjera janë të zëna.

Një poet mund t’i mbijetojë çdo gjëje, por jo një gabimi shtypi.

Të moshuarit besojnë se dinë, të moshës mesatare dyshojnë se dinë, të rinjtë mendojnë se i dinë të gjitha.

Përvoja është emri që u japim gabimeve tona.

Kur isha i ri mendoja që paraja ishte gjëja më e rëndësishme në jetë. Tani që jam rritur jam bindur se ashtu është vërtet.

Askush nuk është aq i pasur, sa të mund të blejë të kaluarën e vet.

Këshilla më e mirë që mund t’u japësh të rinjve për karrierën është: Zbuloni çfarë ju pëlqen të bëni më shumë dhe pastaj gjeni dikë t’ju paguajë për këtë.

S’ka asgjë më të rrezikshme sesa të jesh tepër modern. Rrezikon të dalësh jashtë mode nga një moment në tjetrin.

Pas gotës së parë, i shikon gjërat ashtu siç do të doje të ishin. Pas gotës së dytë, i shikon gjërat ashtu siç nuk janë. Në fund i shikon gjërat ashtu siç janë në realitet, dhe kjo është gjëja më e shëmtuar në botë

Miqtë e vërtetë nuk ta ngulin thikën pas shpine, por përballë.

Dallimi i vetëm ndërmjet shenjtorit dhe mëkatarit është se çdo shenjtor ka një të kaluar dhe çdo mëkatar një të ardhme.

Ai që s’di të mësojë, jep mend.

Moderimi është diçka fatale. Asgjë s’është më e suksesshme sesa teprimi. Përvoja nuk ka asnjë vlerë etike: ajo është thjesht emri që njerëzit u japin gabimeve të tyre.

Tragjedia e plakut nuk është plakja, por rinia.

Kam shumë të dëshirë të flas për asgjë. Është e vetmja çështje për të cilën di gjithçka.

Sot njohim çmimin e çdo gjëje, por jo vlerën e tyre.

Lumturia e një njeriu të martuar varet nga ajo me të cilën nuk është martuar.

Shumë pak e kuptojnë sot se në një martesë, dy vetë janë të vetmuar, ndërsa kur janë tre të paktën ke shoqëri.

E vetmja mënyrë sjelljeje me një grua është të bësh dashuri me të nëse është e bukur, ose të bësh dashuri me një tjetër nëse është e shëmtuar.

Vetëm njerëzit sipërfaqësorë nuk gjykojnë nga paraqitja e jashtme.

Publiku është jashtëzakonisht tolerant; fal gjithçka përveç gjenialitetit.

Unë mund t’i rezistoj gjithçkaje, përveç tundimeve.

Mos u besoni ndjenjave të grave para se të martohen.

Burrat e njohin shumë shpejt jetën, gratë shumë vonë.

Gratë adhurojnë kur bien në dashuri, por kur humbasin adhurimin e tyre, ato humbasin gjithçka.

Gratë kanë një instinkt të çuditshëm: Ëndërrojnë gjithçka veç asaj që duhet.

Gjithmonë falni armiqtë tuaj, asgjë nuk i mërzit ata më shumë.

Disa shkaktojnë lumturi kudo që të shkojnë, të tjerët sa herë që të ikin.

Fëmijët fillojnë duke i dashur prindërit e tyre; pas një kohe i gjykojnë ata; shumë rrallë, nëse ndonjëherë, i falin ata.

Çdo shenjtor ka një të shkuar dhe çdo mëkatar ka një të ardhme.

Unë jam aq i zgjuar sa nganjëherë nuk e kuptoj një fjalë të vetme të asaj që jam duke thënë.

Arsimi është një gjë e admirueshme, por është mirë të mbani mend nga koha në kohë që asgjë që vlen për ta ditur nuk mund të mësohet.

Midis burrave dhe grave nuk mund të ekzistojë miqësia. Ekzistojnë pasioni, armiqësia, adhurimi, dashuria, por jo miqësia.

Gratë janë bërë për t’u dashur, jo për t’u kuptuar.

Burrat gjithmonë duan të jenë dashuria e parë e një gruaje – gratë duan të jenë romanca e fundit e një burri.

Njeriu është shumë pak vetvetja, kur ai flet për veten e tij. Jepini atij një maskë, dhe ai do t’ju tregojë të vërtetën.

Kur burrat i duan gratë, ata u japin atyre vetëm pak nga jeta e tyre. Por gratë, kur ato të duan, të japin gjithçka.

Egoizmi nuk është të jetosh si ke dëshirë për të jetuar, egoizmi është t’iu kërkosh të tjerëve të jetojnë si ke ti dëshirë për të jetuar.

Pasuritë e zakonshme mund t’i vjedhësh; pasuritë e vërteta kurrë nuk mund të vidhen. Në shpirtin tuaj janë pafundësisht gjëra të çmuara të cilat askush nuk mund t’jua marrë.

Është absurde t’i ndajnë njerëzit në të mirë dhe të këqij. Njerëzit janë ose simpatikë ose bajatë.

Unë kam shije të thjeshta. Unë jam i kënaqur gjithmonë me të mirën.

Shumica e njerëzve janë njerëz të tjerë. Mendimet e tyre janë mendimet e dikujt tjetër, jeta e tyre është një imitim, pasionet e tyre janë një citat.

Asnjë artist i madh nuk i sheh ndonjëherë gjërat si ato janë në të vërtetë. Nëse ai e bën këtë, ai do të jetë më artist.

Fytyra e njeriut është autobiografia e tij. Fytyra e një gruaje është vepra e saj artistike.

Duke na dhënë mendimet e të pashkolluarve, gazetaria na mban në kontakt me injorancën e komunitetit.

Të gjitha gratë bëhen si nënat e tyre. Kjo është tragjedi e tyre. Asnjë burrë nuk bëhet i tillë. Kjo është tragjedia e tyre.

Pakëz sinqeritet është një gjë e rrezikshme, dhe shumë sinqeritet është absolutisht fatal.

Një njeri që nuk mendon për vete, nuk mendon fare.

Nëse dikush nuk mund të kënaqet duke lexuar një libër përsëri e përsëri, nuk ka kuptim ta lexojë atë fare.

Burrat martohen sepse ata janë të lodhur, gratë, sepse ato janë kurioze, të dyja palët zhgënjehen.

Gjithçka popullore është e gabuar.

E qeshura nuk është aspak një fillim i keq për një miqësi, dhe është tejet e mirë për t’i dhënë fund një miqësie.

Demokracia nënkupton thjesht kamzhikosje e popullit nga populli për popullin.

Jeta nuk është e drejtë, dhe ndoshta kjo është një gjë e mirë për shumicën prej nesh që ajo nuk është e tillë.

Të mashtrosh të tjerët. Kjo është ajo që bota e quan një romancë.

Kur perënditë dëshirojnë të ndëshkojnë, ata iu përgjigjen lutjeve tona.

Çfarë është një cinik? Një njeri që e njeh çmimin e gjithçkaje dhe vlerën e asgjëje.

Moraliteti është thjesht qëndrimi që mbajmë ndaj njerëzve të cilët ne personalisht nuk i pëlqejmë.

Unë ndonjëherë mendoj se Zoti në krijimin e njeriut disi e mbivlerësoi aftësinë e tij.

Sa herë që njerëzit bien dakord me mua, unë gjithmonë ndjej se duhet të jem i gabuar.

Sa kohë që një grua mund të duket dhjetë vjet më e re se vajza e saj, ajo është tejet e kënaqur.

Ambicia është streha e fundit e dështimit.

Nuk ka asnjë mëkat përveç marrëzisë.

Shoqëria ekziston vetëm si një koncept mendor; në botën reale janë vetëm individët.

Bota është një skenë, por drama është luajtur keq.

Kur një burrë ka dashur dikur një grua, ai nuk do të bëjë asgjë për të, me përjashtim të vazhdojë dashurinë ndaj saj.

Gratë na duan për defektet tona. Në qoftë se ne kemi mjaft prej tyre, ato do të na falin gjithçka, edhe intelektin tonë gjigant.

Urrejtja është e verbër, si dashuria.

Gruaja fillon duke iu rezistuar vardisjeve të një burri dhe përfundon duke bllokuar tërheqjen e tij.

Pesimist: Njeriu që, kur ka për të zgjedhur mes dy të këqijave, i zgjedh të dyja.

Librat që bota i quan të pamoralshme janë libra që ia tregojnë botës turpin e vet.

Biseda rreth motit është streha e fundit e fantazisë.

Kam vënë të gjithë gjenialitetin tim në jetën time, kam vendosur vetëm talentin tim në veprat e mia.

Më pëlqejnë personat më shumë se parimet, dhe më pëlqejnë personat pa parime më shumë se çdo gjë tjetër në botë.

Gratë nuk janë të çarmatosura nga komplimentet. Burrat gjithmonë janë. Ky është dallimi në mes gjinive.

Tallja është haraçi që mediokrit ia paguajnë gjeniut.

Nëse dikush luan muzikë të mirë, njerëzit nuk dëgjojnë dhe në qoftë se dikush luan muzikë të keqe njerëzit nuk flasin.

Pyetjet nuk janë të pamatura, përgjigjet nganjëherë janë.

Avantazhi i emocioneve është se ato na çojnë në humbje.

Të edukuarit mirë grinden me njerëzit e tjerë. Të mençurit grinden me vetveten.

Ka shumë gjëra që ne do t’i hidhnim tutje në qoftë se ne nuk do të kishim frikë se të tjerët mund t’i marrin ato.

Jeta e vërtetë është shumë shpesh jeta të cilën njeriun nuk e jeton.

Për të fituar popullaritet duhet të jesh mediokër.

Në moment që ju mendoni se e kuptoni një vepër të madhe arti, ajo është e vdekur për ju.

Si e rrënon martesa një burrë! Ajo është demoralizuese sa cigaret, dhe shumë më e shtrenjtë.

Një nga mësimet e shumta që mëson në një burg është se gjërat janë ato që ata janë dhe do të jenë ato që do të jenë.

Është më mirë të kesh të ardhura të përhershme sesa të jesh interesant.

Njeriu mund të besoj të pamundurën, por njeriu kurrë nuk mund të besojë të pamundshmen.

Detyra e parë në këtë jetë është të jemi sa më sipërfaqësorë që të mundemi. Se cila është detyra e dytë, këtë askush s’ka mundur ta zbulojë ende.

Bota është krijuar për burrat, jo për gratë.

Nuk duhet t’i besojmë kurrë një gruaje që na tregon moshën e saj të vërtetë. Ajo që tregon moshën është gati të tregojë gjithçka.

Unë gjithmonë jap këshilla të mira. Është vetmja gjë që mund të bëj me to. Ato nuk kanë asnjë vlerë për mua. / KultPlus.com

Të ngjajshme