‘Nëse refuzoni të kujtoni ëndrrat tuaja, ajo që po bëni në të vërtetë është të mohoni ekzistencën tuaj’

1 Prill, 2023 - 1:25 pm

Fritz Perls (1893 – 1970) ishte një psikiatër, psikanalist dhe psikoterapist me origjinë gjermane.

Perls shpiku termin “Terapi Gestalt” për të identifikuar formën e psikoterapisë që ai zhvilloi me gruan e tij, Laura Perls, në vitet 1940-1950. ​​Thelbi i procesit të terapisë Gestalt është ndërgjegjësimi i shtuar për ndjesinë, perceptimin, ndjenjat trupore, emocionet dhe sjelljen, në momentin aktual.

Për kënaqësinë e lexuesve kemi sjellë disa prej thënieve më të bukura të Perls:

“Të presësh që bota të të trajtojë me drejtësi sepse je një person i mirë është njësoj si të presësh që një dem të mos të sulmojë sepse je vegjetarian.”

“Gjithçka rrjedh kur gjeni mirëqenien mendore.”

“Të jesh i pranishëm tani do të thotë të bashkosh vëmendjen dhe vetëdijen.”

“Trupi di gjithçka. Ne dimë shumë pak. Intuita është inteligjenca e trupit.”

“Detyra e çdo personi është të zbulojë se çfarë po e bllokon një situatë jete.”

“Unë nuk jam në këtë botë për të përmbushur pritshmëritë e të tjerëve, as nuk mendoj se bota duhet të përputhet me të miat.”

“Të piqesh do të thotë të marrësh përgjegjësinë për jetën tënde, të jesh vetëm.”

“Të mësuarit është zbulimi se diçka është e mundur.”

“Varësia jonë na bën skllevër ne, veçanërisht nëse kjo varësi është një varësi e vetëvlerësimit tonë. Nëse keni nevojë për inkurajim, lavdërim, përkëdhelje në shpinë nga të gjithë, atëherë ju i bëni të gjithë gjykatësit tuaj.”

“Personi që ka kontrollin është personi që mund të heqë dorë nga kontrolli.”

“Mik, mos u bëj perfeksionist. Perfeksionizmi është një mallkim.”

“Është shumë e rrallë që njerëzit të jenë në gjendje të flasin dhe të dëgjojnë. Shumë pak dëgjojnë pa folur.”

“Ankthi është eksitim pa marrë frymë.”

“Bëhuni vetvetja, shprehuni lirshëm dhe pa frikë. Në fund të fundit, ata që ju duan vërtet nuk do t’i shqetësojnë ato që thoni ose bëni.”

“Mos mendo aq shumë… Ndjej.”

“Dhimbja ka për qëllim të na zgjojë … Dhimbja është diçka që duhet bartur, si një radio. Ju e ndjeni forcën tuaj në përvojën e dhimbjes. E gjitha varet nga mënyra se si e mbani atë.”

“Ne duhet të mësojmë të tolerojmë të vërtetën, edhe nëse ajo lëndon krenarinë tonë.”

“Asgjë nuk ka kuptim pa kontekstin e saj. Kuptimi në vetvete, dhe i izoluar, nuk ekziston.”

“Fakti që ne jetojmë jetën tonë duke përdorur një përqindje kaq të ulët të potencialeve tona është sepse ne nuk jemi të gatshëm ta pranojmë veten ashtu siç jemi.”

“Ne nuk e lejojmë veten – ose nuk na lejojnë të tjerët – të jemi plotësisht vetvetja.”

“Nëse refuzoni të kujtoni ëndrrat tuaja, ajo që po bëni në të vërtetë është të mohoni ekzistencën tuaj.”

“Ndryshimi është një mundësi.”

“Secili është përgjegjës për drejtimin e jetës së tij drejt asaj që dëshiron.”

“Ne nuk mund të shpëtojmë nga shqetësimet dhe parehatitë e së tashmes.”

“E kaluara rrëmben të tashmen tonë.”

“Përmirësimi i jetës sonë përfshin të dish se si të vendosim përparësi.”

“Vetmia është në fakt vendi ku mund të lidheni me ndjenjën e përkatësisë.”

“Shpërqëndrimet janë gjithashtu pjesë e rrugëtimit tonë të jetës.”

“Përpjekja është gënjeshtër. Unë do të përpiqem do të thotë që ju nuk keni asnjë qëllim serioz për ta bërë atë. Nëse vërtet planifikoni ta bëni atë, thoni: “Unë do ta bëj”; dhe nëse jo, thuaj: “Nuk do ta bëj”. Ju duhet të flisni qartë në mënyrë që të mendoni qartë dhe të veproni qartë.”

“Ka shumë potencial te njerëzit, por të dish se si ta zbulosh kërkon gjithashtu talent.”

“Frika nga vdekja do të thotë frikë nga jeta.”

“Lëreni planin më të mirë për ju të lindë nga brenda jush.”/KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme