‘Unë i mposht armiqtë e mi kur i bëj miq të mi’

24 Prill, 2024 - 10:53 pm

Citate të Dalai Lama

1. Feja ime është shumë e thjeshtë. Feja ime është mirësia.
2. Qëllimi ynë kryesor në këtë jetë është të ndihmojmë të tjerët. Dhe nëse nuk mund t’i ndihmoni, të paktën mos i lëndoni.

3. Sot, më shumë se kurrë më parë, jeta duhet të karakterizohet nga ndjenja e përgjegjësisë Universale, jo vetëm kombi ndaj kombit dhe njeriu ndaj njeriut, por edhe i njeriut ndaj formave të tjera të jetës.

4. Paqja botërore duhet të zhvillohet nga paqja e brendshme. Paqja nuk është thjesht mungesë e dhunës. Paqja është, mendoj unë, shfaqja e dhembshurisë njerëzore.

5. Mos lejoni që sjellja e të tjerëve të shkatërrojë qetësinë tuaj të brendshme.

6. Ne kurrë nuk mund të arrijmë paqen në botën e jashtme derisa të bëjmë paqe me veten.

7. Nëse dëshironi të përjetoni paqen, siguroni paqen për një tjetër.

8. Shkatërruesi i vërtetë i paqes së brendshme është frika dhe mosbesimi. Frika zhvillon zhgënjimin, zhgënjimi zhvillon zemërimin, zemërimi zhvillon dhunën.

9. Aty ku injoranca është zotëria jonë, nuk ka mundësi për paqe të vërtetë.

10. Duhet të pranojmë se vuajtja e një personi apo e një kombi është vuajtja e njerëzimit.

11. Të pushtosh veten është një fitore më e madhe sesa të pushtosh mijëra në një betejë.

12. Unë i mposht armiqtë e mi kur i bëj miq të mi.

13. Dashuria është mungesa e gjykimit.

14. Sa më shumë të jeni të motivuar nga dashuria, aq më i patrembur dhe i lirë do të jetë veprimi juaj.

15. Mos harroni se marrëdhënia më e mirë është ajo në të cilën dashuria juaj për njëri-tjetrin tejkalon nevojën tuaj për njëri-tjetrin.

16. Ndërsa merrni frymë, vlerësoni veten. Ndërsa merrni frymë, vlerësoni të gjitha qeniet.

17. Gjykojeni suksesin tuaj nga ajo që duhet të hiqnit dorë për ta arritur atë.

18. Heroi i vërtetë është ai që mposht zemërimin dhe urrejtjen e tij.

Përgatitur nga Taunita Xhukolli. / KultPlus.com

Të ngjajshme