Twain: Njeriu nuk është kurrë më i sinqertë sesa kur e pranon që është gënjeshtar

6 Korrik, 2021 - 12:50 pm

Twain, fitoi lëvdata nga kritikët dhe kolegët, dhe ishte mik i presidentëve, artistëve, afaristëve dhe familjeve mbretërore evropiane. Mark Twain lindi menjëherë pak kalimit të kometës Halley, dhe me shaka kishte parashikuar se “do të vdiste kur kometa të kalonte përsëri mbi tokë – Twain vdiq më 21 prill 1910, pikërisht një ditë pas kthimit të kometës.

Mark Twain është cilësuar si humoristi më i madh amerikan i kohës së tij dhe ati i letërsisë amerikane.

Më poshtë janë 50 aforizma nga autori me famë botërore:

1- Kujdes kur të lexoni libra shëndeti. Mund të vdisni për një gabim shtypi.

2- Unë jam lavdëruar shumë herë dhe gjithmonë ata që më lavdërojnë më vënë në siklet, unë gjithmonë ndjej se ata nuk kanë thënë mjaftueshëm.

3- Nuk e kam lejuar asnjëherë shkollimin të ndërhyjë me arsimimin.

4- Njeriu që nuk lexon libra të mirë nuk ka asnjë avantazh ndaj atij që s’mund t’i lexojë.

5- Klima është ajo që ne presim, koha është ajo me të cilën të merrni.

6- Problemi me këtë botë nuk është se njerëzit dinë shumë pak, por se dini kaq shumë gjëra që s’qëndrojnë.

7 -Është shumë e lehtë ta lësh duhanin. Unë e kam bërë me qindra herë.

8 -Blini tokë. Askush s’e prodhon më.

9- Nga të gjitha gjërat që kam humbur, më ka marrë malli më shumë për mendjen.

10- Ka disa mbrojtje të mira kundër tundimit, por më e sigurta është frika.

11- Mos u sillni rrotull duke thënë se bota ju detyron jetesën. Bota nuk ju detyron asgjë. Ishte këtu para jush.

12- Gjithmonë falini armiqtë, asgjë s’i mërzit më shumë.

13 -Mund t’i rezistoj gjithçkaje, përveç tundimit.

14- Shko në Parajsë për klimë, shko në Ferr për shoqëri.

15- Zemërimi është një acid që mund të dëmtojë më shumë enën në të cilën ai ruhet sesa këdo tjetër.

16- Mblidhi faktet e tua më parë, pastaj mund t’i shtrembërosh ato si të duash.

17- Është më mirë të heshtësh dhe të mendojnë që je budalla se sa të hapësh gojën dhe të heqin çdo dyshim.

18 -Kurdo që ti e gjeni veten në anën e shumicës, është koha për pauzë dhe reflektim.

19- Mirësia është gjuha të cilën të shurdhrit mund ta dëgjojnë dhe të verbrit mund ta shohin.

20- Një njeri që mban një mace nga bishti mëson diçka që ai nuk mund ta mësojë në asnjë mënyrë tjetër.

21- Miq të mirë, libra të mirë dhe një ndërgjegje të pastër: kjo është jeta ideale.

22- Një person i cili nuk dëshiron të lexojë nuk ka asnjë avantazh ndaj atij që nuk mund të lexojë.

23- Në radhë të parë, Perëndia i bëri idiotët. Kjo ishte për praktikë. Pastaj ai i bëri dërrasat e zeza të shkollave.

24- Lajmet rreth vdekjes sime kanë qenë të tepruara jashtë çdo mase.

25- Njeriu nuk është kurrë më i sinqertë sesa kur e pranon që është gënjeshtar.

26- Unë nuk do të doja të angazhoja veten në lidhje me Parajsën dhe Ferrin – shikoni, unë kam miq në të dyja vendet.

27- E gjitha çfarë ju duhet është injoranca e vetëbesimi, dhe suksesi është i sigurt.

28 – Informacionet më interesante vijnë nga fëmijët, sepse ata thonë gjithë çfarë dinë dhe pastaj ndalen.

29- Karakterin e njeriut mund ta mësosh nga mbiemrat të cilët ai zakonisht përdor në bisedë.

30- Mungesa e parave është rrënja e gjithë të këqijave.

31- Gjithmonë bëj mirë. Kjo do t’i kënaqë disa njerëz dhe do e habisë pjesën tjetër.

32- Mos lejoni shkollimin të ndërhyjë në formimin tuaj.

33- Të gjitha përgjithësimet janë të rreme, duke përfshirë edhe këtë.

34- Mënyra e vetme për të mbajtur shëndetin tuaj është të hani atë që ju nuk doni, të pini atë që ju nuk pëlqeni, dhe të bëni atë që nuk doni aspak të bëni.

35- Është mirësia e Perëndisë që në vendin tonë i kemi këto tri gjëra tej mase të çmuara: Liria e fjalës, liria e ndërgjegjes, dhe kujdesi për të mos praktikuar asnjëherë asnjërën prej tyre.

36- Nëse puna juaj është që hani një bretkosë, më e mira është ta hani që në mëngjes. Dhe në qoftë puna juaj është që të hani dy bretkosa, më mirë është të filloni nga më e madhja.

37- Rrudhat duhet thjesht të tregojnë se nga ka kaluar buzëqeshja.

38- Raca njerëzore ka një armë të vërtetë efektive, dhe kjo është e qeshura.

39- Kurrë mos e lër për nesër atë që mund ta bësh pasnesër.

40- Kur miqtë tuaj fillojnë të të lavdërojnë se dukesh i ri, kjo është një shenjë e sigurt që je duke u plakur.

41- Unë mund të jetoj dy muaj me një kompliment të mirë.

42- Në thelb janë dy lloje të njerëzve. Njerëzit të cilët arrijnë gjëra, dhe njerëzit të cilët pretendojnë të kenë realizuar gjëra. Grupi i parë është më pak i populluar.

43- Si një shembull për të tjerët, dhe se unë nuk kujdesem për të qenë i vetëpërmbajtur, ka qenë gjithmonë rregull për mua që të mos pi duhan kur jam në gjumë, dhe të mos ndalem kurrë së piri duhan kur jam zgjuar.

44- Njeriu u krijua në fund të javës së punës kur Perëndia ishte i lodhur.

45- Ligjet e kontrollojnë njeriun e vogël … Sjellja e drejtë e kontrollon njeriun e madh.

46- Puna është një e keqe e nevojshme për t’u shmangur.

47- “Klasik”. Një libër që njerëzit e lavdërojnë dhe nuk lexojnë.

48- Le të bëjmë një përpjekje të veçantë për të ndaluar së komunikuari me njëri-tjetrin, kështu që ne mund të bëjmë disa biseda.

49- Njeriu është kafsha e vetme që skuqet ose ka nevojë të skuqet.

50- Më mirë një premtim i shkelur se një premtim i padhënë./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme