‘Unë ëndërroj për një dashuri që shkon përtej dy njerëzve, që tentojnë ta zotërojnë njëri-tjetrin’

31 Janar, 2020 - 9:35 pm

“Mendimtarët e mëdhenjë gjithnjë zgjedhin shoqërinë e vetvetes, zhvillojnë mendimet e tyre, të pashqetësuar nga turma.”

“Për çdo grua të bukur në këtë botë ekziston një burrë i mjerë, që është i lodhur nga ajo.”

“Dëshpërimi është çmimi që njeriu e paguan për vetëdijen e tij. Vështroni thellë në jetë dhe ju gjithnjë do të gjeni dëshpërim.”

“Ata, që dëshirojnë paqen e shpirtit dhe lumturinë, duhet të besojnë dhe të përqafojnë besimin fetarë, ndërsa ata, që dëshirojnë të ndjekin të vërtetën, duhet ta braktisin paqen e mendjes dhe t’ia kushtojnë jetën e tyre kërkimit.”

“Nëse ju zgjidhni, që të jeni një prej atyre të paktëve, të cilët e ndajnë kënaqësinë e rritjes dhe dehjen e lirisë pa Zot, atëherë ju duhet ta përgatisni veten për dhimbjen më të madhe. Ato janë të lidhura bashkë dhe nuk mund të përjetohen veçmas. Nëse dëshironi më pak dhimbje, atëherë duhet të tkurreni, siç bënë stoikët, dhe t’i lini të zhduken kënaqësitë e larta.”

“Të gjithë mendimtarët seriozë mendojnë për vetëvrasjen. Është një ngushëllim që na ndihmon ta kalojmë natën.”

Unë ëndërroj për një dashuri që shkon përtej dy njerëzve, që tentojnë ta zotërojnë njëri – tjetrin. Unë ëndërroj për dashurinë, në të cilën dy njerëz ndajnë një pasion për të kërkuar bashkë për një të vërtetë më të madhe.”

“Që të formoni fëmijët, ju në fillim duhet të formoni veten. Përndryshe ju do t’i kërkoni fëmijët vetëm nga nevojat kafshërore apo vetmia, apo për të arnuar vrimat e vetes suaj. Detyra juaj si prind është që të prodhoni jo një vete tjetër, por diçka më të lartë. Është që të prodhoni një krijues.”

Fragmente nga Irvin D. Yalom, “Kur çau Niçja” / KultPlus.com

Të ngjajshme