Vdes poeti dhe eseisti i njohur polak, Adam Zagajewski

22 Mars, 2021 - 7:01 pm

Adam Zagajewski, poeti dhe eseisti i njohur polak, vdiq në moshën 75 vjeç.

Ai u bë i njohur ndërkombëtarisht, ndër të tjera, për poezinë e tij ”Mundohuni të falënderoni botën e gjymtuar”, botuar pas sulmeve të 11 Shtatorit 2001 kundër Qendrës Botërore të Tregtisë.

”Vdekja e tij është një humbje e madhe për letërsinë polake”, shkroi presidenti Andrzej Duda në Twitter, përcjell KultPlus.

Zagajewski u lind në 1945 në Ukrainë, një nga qendrat e jetës intelektuale dhe shkencore polake të para luftës.

Ai studioi filozofi dhe psikologji në Krakov, duke parë dëshminë e shtypjes politike dhe retorikës antisemitike të qeverisë komuniste që arriti kulmin në ngjarjet e marsit të vitit 1968.

Gjithmonë një mbrojtës i lirisë, ai ishte nënshkrues i një letre që protestonte kundër përfshirjes së një reference për rolin udhëheqës të Bashkimit Sovjetik në kushtetutën polake.

Pasi komunistët futën ligjin ushtarak në Poloni, Zagajewski emigroi në Paris.

Ai u kthye në Poloninë demokratike dy dekada më vonë, duke mos iu shmangur të qenit kritik i procesit të transformimit të vendit.

Zagajewski shpesh konsiderohej si një kandidat kryesor për çmimin Nobel në letërsi, një nder që nuk iu dha kurrë.

Çmimet e shumta që ai mori përfshijnë çmimin ndërkombëtar për letërsinë ”Neustadt”, Çmimin Europian të Poezisë dhe çmimin “Heinrich Mann” / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme