“Vetëm budallenjtë janë të kënaqur…”, këshilla një shkrimtari të ri

10 Mars, 2019 - 10:00 pm

 • Danilo Kish: Këshilla një shkrimtari të ri
 • Kultivo dyshimin ndaj ideologjive dhe parimeve dominuese.
 • Qëndro larg nga parimet.
 • Ki mendjen të mos e ndotësh gjuhën tënde me atë të ideologjive.
 • Binde veten se je më i fortë sesa gjeneralët, por mos u mat me ta.
 • Mos beso se je më i dobët sesa gjeneralët, por mos u mat me ta.
 • Mos beso në projekte utopike, përveç se tek ato që i koncepton vetë ti.
 • Tregohu njëlloj krenar përpara parimeve dhe turmave.
 • Ki ndërgjegjen e qetë për sa u përket privilegjeve që të jep zanati yt prej shkrimtari.
 • Mos ngatërro mallkimin e zgjedhjes tënde me shtypjen klasore.
 • Mos u obsesiono nga urgjencat historike dhe mos beso në metaforën e trenave të historisë.
 • Domethënë mos vrapo të hipësh në «trenat e historisë»: është vetëm një metaforë idiote.
 • Kujto gjithmonë këtë thënie: «Kush godet objektivin, gabon gjithçka».
 • Mos shkruaj reportazhe për vende që i ke vizituar si turist: të mos shkruash aspak reportazhe, nuk je gazetar.
 • Mos beso në statistikat, numrat, deklaratat publike: realiteti është ajo që nuk shikohet me sy të lirë.
 • Mos vizito fabrikat, kolkozet, kantieret: përparimi është diçka që nuk shikohet me sy të lirë.
 • Mos u merr me ekonomi, sociologji, psikanalizë.
 • Mos ndiq filozofitë orientale, zen-in, budizmin, etj., ke gjëra më të rëndësishme për të bërë.
 • Ji i vetëdijshëm për faktin se fantazia është motra e gënjeshtrës, kështu që është e rrezikshme.
 • Mos u shoqëro me asgjë: shkrimtari është i vetëm.
 • Mos u beso atyre që thonë se kjo është më e keqja e botëve.
 • Mos beso tek profetët, pasi je ti profeti.
 • Mos bëj profetin, arma jote është dyshimi.
 • Ki ndërgjegjen e qetë. Parimet nuk kanë të bëjnë me ty: je ti parim.
 • Ki ndërgjegjen e qetë. Minatorët nuk kanë të bëjnë me ty: je ti minator.
 • Dije se ajo që nuk u ke thënë kurrë gazetave nuk ka humbur përgjithmonë: është torfa.
 • Mos shkruaj me komandë për faktet e ditës.
 • Mos vër bast mbi çastin. Do të pendoheshe.
 • Mos vër bast as mbi përjetësinë. Do të pendoheshe.
 • Ji i kënaqur me fatin tënd. Vetëm budallenjtë janë të kënaqur.
 • Mos ji i pakënaqur me fatin tënd. Je një njeri i zgjedhur.
 • Mos kërko shfajësime morale për njerëz që kanë tradhëtuar.
 • Ruaju nga «koherenca e tmerrshme».
 • Ruaju nga analogjitë false.
 • Besoju atyre që e paguajnë shtrenjtë moskoherencën e tyre. Mos u beso atyre që e shesin shtrenjtë moskoherencën e tyre.
 • Mos mbështet relativitetin e të gjitha vlerave. Hierarkia e vlerave ekziston.
 • Priti me indiferencë shpërblimet e princave, por mos bëj asgjë për t’i merituar.
 • Bindu se gjuha më të cilën shkruan është më e mira e të gjithave, pasi nuk ke tjetër.
 • Bindu se gjuha në të cilën shkruan është më e keqja, anipse nuk do ta ndryshoje me asnjë.
 • Mos ji servil. Princat të marrin për portier.
 • Mos ji mendjemadh. Do te dukesh si portieri i parimeve.
 • Mos beso se ajo që shkruan është e kotë nga pikëpamja sociale.
 • Mos beso se ajo që shkruan është një punë «shoqërisht e dobishme».
 • Mos besoj se ti vetë je një anëtar i dobishëm i shoqërisë.
 • Mos lejo të bindesh se për këtë je një parazit i shoqërisë.
 • Krijo një opinion personal për gjithçka.
 • Mos e shpreh opinionin tënd personal për gjithçka.
 • Fjalët e tua janë më të çmuarat.
 • Mos fol në emër të kombit tënd. Kush je ti që të përfaqësosh këdo, përveç vetvetes?
 • Mos qëndro në opozitë. Ti nuk je përballë, je nën.
 • Mos u vendos përkrah pushtetit. Ti je sipër.
 • Lufto padrejtësitë sociale, pa e bërë atë program.
 • Mos lejo që lufta kundër padrejtësive sociale të të shmangë nga rruga jote.
 • Njihe opinionin e të tjerëve dhe më pas harroje.
 • Mos bëj ndonjë program politik, mos bëj asnjë program. Ti krijon nga magma dhe nga kaosi i botës.
 • Ruaju nga kush të propozon zgjidhje finale.
 • Mos ji shkrimtar i pakicave.
 • Sapo një komunitet kërkon të të të adopotojë, vure veten në diskutim.
 • Mos shkruaj për «lexuesin mesatar»: të gjithë lexuesit janë mesatarë.
 • Mos shkruaj për elitën. Elita nuk ekziston. Elita je ti.
 • Mos mendo për vdekjen dhe mos harro se je i vdekshëm.
 • Mos beso në pavdekshmërinë e shkrimtarëve, janë budallallëqe profesorësh.
 • Mos ji serioz në mënyrë tragjike. Është gjë komike.
 • Mos bëj komedianin. Bojarët janë mësuar me argëtimin.
 • Mos bëj lolon e oborrit.
 • Mos beso se shkrimtarët janë «ndërgjegja e njerëzimit»: ke parë tashmë shumë batakçinj.
 • Mos e beso se je asgjë dhe askushi: ke eksperimentuar tashmë se princat kanë frikë nga poetët.
 • Mos shko drejt vdekjes për asnjë ide dhe mos bind asnjë që ta bëjë.
 • Mos ji frikacak dhe përbuzi frikacakët.
 • Mos harro se heroizmi kërkon një çmim shumë të lartë.
 • Mos shkruaj në raste festash dhe përkujtimesh.
 • Mos shkruaj elozhe: do të pendoheshe.
 • Mos shkruaj fjalime funebër për heronjtë e kombit: do të pendoheshe.
 • Nëse nuk mund ta thuash të vërtetën, hesht.
 • Ruaju nga gjysmë të vërtetat.
 • Kur e gjithë bota feston, nuk ka arsye që edhe ti të marrësh pjesë.
 • Mos u bëj favore princave dhe bojarëve.
 • Mos ji tolerant prej edukatës.
 • Mos e përhap të vërtetën me çdo kusht: «Me budallenjtë nuk debatohet».
 • Mos u bind se të gjithë kanë njëlloj të drejtë dhe se shijet nuk diskutohen.
 • «Të jesh dy veta gabim nuk do të thotë se po dy veta mund të kenë të drejtë» (Karl Popper).
 • «Të pranosh se një tjetër ka të drejtë nuk na mbron nga një rrezik i mëtejshëm: të besuarit se ndoshta të gjithë kanë të drejtë» (idem).
 • Mos debato me injorantët për gjëra që i dëgjojnë për herë të parë nga ty.
 • Mos ki mision.
 • Ruaju nga ata që kanë mision.
 • Mos beso në «mendimin shkencor».
 • Mos beso tek intuita.
 • Ruaju nga cinizmi, edhe nga i joti.
 • Shmang klieshetë ideologjike dhe citimet.
 • Ki kurajo të thuash se poezia e Aragonit për lavdinë e GPU-së është turp.
 • Mos kërko rrethana lehtësuese.
 • Mos u bind se në polemikën Sartre – Kamy kishin të drejtë të dy.
 • Mos beso në të shkruarën automatike dhe në «papërcaktueshmërinë e qëllimshme»: ti aspiron për qartësinë.
 • Refuzo shkollat letrare që të imponohen.
 • Kur dëgjon të flitet për «realizëm socialist», hiq dorë nga çdo diskutim i mëtejshëm.
 • Lidhur me temën «letërsi e impenjuar» rri i heshtur si peshku. Lërua profesorëve.
 • Tregoji rrugën kujt krahason kampet e përqëndrimit me Burgun e la Santé.
 • Mallkoje 100 herë atë që thotë se Kolyma ishte ndryshe nga Auschwitz.
 • Kush pohon se në Auschwitz shfarosnin vetëm morrat dhe jo njerëzit, kape për leckash dhe flake tej.
 • Dhe kush thotë se e gjitha kjo përfaqëson një «domosdoshmëri historike», bëji të njëjtën gjë.

Përgatiti: ARMIN TIRANA / bota.al

Të fundit

Të ngjajshme