“Zoti nganjëherë na fut në disa ujëra të trazuara ku armiqtë tanë idiotë nuk dinë të notojnë”

18 Prill, 2024 - 2:00 pm

Thënie sociologjike nga sociologu Labinot Kunushevci, të shkëputura nga esetë sociologjike të librit të tij ‘Pasionet e idiotëve’ (botimi i dytë).

”Idiotët duke çuar ujë në mullirin që bluan vdekjen, jetën tonë duan ta shndërrojnë në një vdekje të pangushëllueshme, ku ceremonia mortore kthehet në dasmë, njerëzit ngushëllues në krushqi, e mbulesa e kufomës në flamur dasme!”

”Armiqtë tanë janë personat “më të mërzitur” në funeralin lamtumirës të varrimit tonë. Ata qajnë me hipokrizi për shkak të turmës, ndërsa në vetvete ndihen të lumtur që ne po shkojmë!”

”Idiotët na detyrojnë të bëjmë kompromis me vlerat tona, të shkelim mbi principet tona, ta thyejmë fshehtësinë tonë, që ata ta kontrollojnë mendjen tonë dhe t’i sabotojnë arritjet tona!”

”Të mos i besojmë një shoqërie që na ndrydh! Ta lëmë të shporret në djall! Ferri do ta zë mjaftueshëm, në një vend të veçantë! Ta heqim qafesh koleksionin e idiotëve rreth nesh, sa nuk na kanë futur në perandorinë e tyre histerike. Ata kanë krijuar një republikë, ata funksionojnë si parlament!”

”Sot kemi shkrimtarë që ndihmojnë liderët famëkeq të ndërtojnë narracionin dhe gënjeshtrën e madhe që shteti të cilin ata udhëheqin është një parajsë!”

”Sot kemi më shumë idiotë sesa intelektualë. Dhe sa të lumtur që ndihen. Ndërsa intelektualët, me gjithë ato libra, studime, hulumtime, përvoja, mësime, mundësi, inteligjenca, resurse, institucione, ndihen të kapluar nga stresi!”

”E kur një kriminel duan ta relativizojnë apo ta shfajësojnë, e shpallin psikopat. Por psikopat nuk mund ta shpallë shoqëria. Atë e shpall diagnoza e një neuropsikiatri apo e një klinike neuropsikiatrike të licencuar!”

”Derisa televizionet kanë ftuar e promovuar në emisione gangsterë, vrasës, racistë, kriminelë lufte, recidivistë, dhunues grash, njerëz të korruptuar, njerëz të dyshuar për terrorizëm, për trafikim e për prostitucion, shërbëtorë të ish-regjimit, islamofobë që blasfemojnë, atëherë për cilën vlerë po flasim, për cilën liri dhe demokraci po flasim?”

”Ne ende jemi një shoqëri e odave, sharkive, folklorit, valleve, tallavasë, flamujve, simboleve, ceremonive, retorikave, kuvendimeve, gjyqeve tradicionale, anekdotave, heronjve, miteve, legjendave, kullave, nderit burrëror, kanunit, pushkës, partive e pushteteve. Jemi në gjendje ta japim jetën për to. Por nuk japim jetën për shtetin, nuk japim jetën për interesin publik, nuk japim jetën për komunitetin!”

”Gjithë ditën me retorikë në gojë duke sharë Serbinë, por duke harruar që në frigoriferët e shtëpive mbajnë produkte serbe, i ushqejnë fëmijët me to dhe i arsyetojnë se janë më cilësore. Çfarë patriotizmi është ky?”

”Dikur vetë ishin gazetarë, analistë, pjesë të shoqërisë civile, me kritika të holla publike, që sipërfaqësisht preknin shkeljet dhe skandalet e politikanëve, por ofertat për privilegje, frika, shantazhi, korrupsioni, i bëri rrufeshëm pjesë të qeverisë. Nga kritikë të pushtetit, u bënë vetë pushteti që kritikohet!”

”Ka një rregull që na tregon për fatin që i pret kriminelët: Zoti i lufton kriminelët me kriminelë të tjerë. Ata vrasin njëri-tjetrin!”

”Të qëndrojmë larg idiotëve dhe të mos u japim atyre pozicione të rëndësishme akademike në shoqëri. E nëse ata i kontrabandojnë pozicionet, të mos i bëjmë të ndihen të rëndësishëm në to!”

”Fjalët e idiotëve duhen futur sa më thellë nën tokë dhe të sistemohen në kanalizimin e mbetjeve. Nevojitet një rrjet i tubacioneve të gjata, që moçalet e tyre kulturore t’i çojnë matanë qytetërimit, ekzistencën e të cilit e rrezikojnë!”

”Kur mendja shkarkohet nga vijat inteligjente të vetëdijes, ngarkohen hundët me vijat e arratisjes nga realiteti!”

”Zoti na takon shpeshherë me ta, që të na japë një mësim mbi jetën: ta falënderojmë Zotin, që na ndajnë pasione të tjera prej idiotëve. Ai nganjëherë na fut në disa ujëra të trazuara ku armiqtë tanë idiotë nuk dinë të notojnë. Ata ekzistojnë si model për t’u treguar njerëzve normalë dhe inteligjentë si nuk duhet të jenë!”

”Buzëqeshja ndaj idiotëve është serumi më i mirë kundër helmimit të tyre. Lumturia jonë për ta është një lloj morfine vdekjeprurëse në mbidozë. Idiotësia u është bërë kronike, e patentuar, në miliona ekzemplarë. T’u flasësh atyre është si t’u flasësh varrezave, nuk të dëgjojnë as nuk të kthejnë përgjigje!”

”Po të ishte idiotësia pemë, qytetet dhe metropolet do të shndërroheshin në pyje. Pyje, që u duhej vënë flaken. Male, që duhej të shpyllëzoheshin. E po të fluturonin idiotët, mos pyet – qielli do të shndërrohej në një aeroport gjigant!”

”Unë ende nuk arrita të shoh se si, një njeri i suksesshëm dhe human, u bë viral në këtë shoqëri idiotësh. Në mentalitetin e shoqërisë tonë, konspiracionistët, fallxhorët, heretikët “patriotë” të fesë, njerëzit mafiozë, recidivistët penal, në të vërtetë – idiotë mashtrues dhe profiterë – janë figurat më të famshme, e deri diku edhe më të respektuara!”

”Të ekspozosh nuk është si të zotërosh. Disa vajza, që e gënjejnë veten se janë talente në muzikë, nuk dinë të bëjnë dallimin mes ekspozimit të lakuriqësisë dhe zotërimit të bukurisë. E para është imoralitet; e dyta është elegancë!”

”Shumica e komedianëve sarkastikë seriozë kanë ndërruar jetë, kanë mbyllur perdet, por kanë lënë rreze të pambuluara, të pashlyeshme e të paperënduara!”

”Shoqëritë e emancipuara prodhojnë shkencëtarë, inovatorë, prodhues, zbulues, shpikës, investitorë, specialistë, ekspertë, ndërsa shoqëritë, që i ka shkelur rrota e historisë, prodhojnë analistë, mendimtarë, opinionistë!”

”Ateistët nuk dinë të lexojnë heshtjen e Zotit “inferior” dhe rolin inteligjent të Zotit si “produkt kulturor”!”

”Fëmijët e presin me padurim arritjen e moshës 18 vjeçe, jo pse e fitojnë të drejtën e votimit nga e cila do të mundë të zgjidhnin qeveri dhe institucione, që marrin vendime mbi jetën e tyre, prej të cilave vendime caktohet standardi dhe varet mirëqenia e tyre, por gëzohen sepse po fitojnë të drejtën e pajisjes me patentë shoferi. Mbrëmjes së maturës, si ceremoni festive, i gëzohen më shumë se vetë përfundimit të shkollës së mesme apo hapjes së mundësive për studime universitare!”

”Sa ironike dhe paradoksale kur lexojmë lajme për një të sapoburgosur për krime të rënda, e kanë rrahur të burgosurit që po vuajnë dënimin për të njëjtën vepër, në shenjë “hakmarrjeje”! Kjo është hipokrizia e patriotëve të rrejshëm, kur edhe krimineli i burgosur ”solidarizohet” me viktimat e të burgosurve tjerë!”

”Lajm ogurzi: idiotët kanë kolonizuar mediat sociale, idiotët nuk po njohin kufij, idiotët po minojnë terrene, idiotët po shënjestrojnë pengje sociale. Gjendje e jashtëzakonshme. Ju lutem, mos debatoni me idiotët që nuk lexojnë libra, kur burim të vetëm të informacionit kanë rrjetet sociale!”

”Kur ju keni dashur t’ia dedikonit dikujt një poezi apo një ese, e keni shkruar me plot pasion, ndjenjë, imagjinatë, empati e dashuri, ndërsa e ardhmja e inteligjencës artificiale – robotëve është se ajo do ta zëvendësojë edhe poetin në poezi, eseistin në ese, artistin në art, gazetarin në informim, makinistin në prodhim, mësuesin në edukim, sportistin në lojë, shkrimtarin në shkrimin e librave dhe përkthyesin në përkthimin e teksteve apo komunikimeve!”

”Përgjigjja juaj duhet t’ua japë një makth të vërtetë idiotëve. Dita e Gjykimit, dita e zbulimit të pasioneve të fshehta, do të jetë ditë e rëndë për ta. Ditë, kur ata do të njihen me vetveten dhe do të befasohen nga vetvetja. Pasaportës së tyre, që deri dje njihej e pranohej në çdo shtet, duhet t’ia vendosni regjimin e vizave. Sepse ata nganjëherë dinë të bëjnë tërheqje taktike vetëm për t’ju hutuar. Por ju mos u rebeloni kundër tyre. Shijojeni lirinë sepse nuk ju duhet leja e idiotëve për të qenë të lumtur. Një ditë ata do ta ngrenë flamurin e bardhë!” / KultPlus.com

Të ngjajshme