Dita Ndërkombëtare e muzikës xhaz

30 Prill, 2020 - 8:55 am

30 prilli njihet si Dita ndërkombëtare e muzikës xhaz, e cila festohet me qëllim të rritjes së vetëdijes për vlerat e xhazit si një mjet edukativ dhe forcë për paqen, unitetin, dialogun dhe bashkëpunimin e zgjeruar mes njerëzve.

Për të shënuar këtë datë, në shumë vende bëhen organizime të ndryshme duke u promovuar këtë rrymë të muzikës, e cila nëpër botë është mjaft e popullarizuar.

UNESCO ka caktuar 30 prillin për këtë ditë, me rezolutën e miratuar në Konferencën e Përgjithshme të kësaj organizate, në nëntor 2011.

Xhazi është një lloj muzike shumë intelektuale. Ndikon për një formë tjetër të menduarit të njeriut. Krijon ndjenja dhe emocione të veçanta tek individi. Melodia, ritmi, harmonia dhe loja modale e bëjnë muzikën xhaz një lloj i veçantë arti.

Muzika e xhazit është një stil muzikor që u shfaq në fillim të shekullit 20, në komunitetet afro-amerikane në jug të SHBA-së. Ka lindur nga një përzierje e traditave të muzikës afrikane dhe evropiane.

Nga fillimet e saj e deri në ditët e sotme, muzika xhaz ka marrë edhe elementë nga muzika popullore amerikane për shumë stile të dallueshme si: New Orleans Jazz që daton nga fillim të 1910, Gypsy Jazz nga vitet 1930 dhe 1940, Bebop nga mesi i viteve 1940, Cool Jazz, Avant-gard Jazz e të tjerë.

Instrumentet më të përdorur të muzikës xhaz janë: saksi, tromba, tromboni, bateria, kontrabasi, ksilofoni dhe instrumentet elektrike pas viteve 70-ta. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme