Katër mënyrat e Aretha Franklin me të cilat luftoi për një botë më të mirë

25 Mars, 2023 - 6:00 pm

“Historia amerikane fillon kur të këndojë Aretha”

Aretha Franklin, do të shënonte sot 81 vjetorin e lindjes. E vlerësuar si një nga këngëtaret më të mira të muzikës amerikane Franklin ndikoi në shpirtin e panumërt të reperëve, dhe artistëve të muzikës pop gjatë të dekadave të fundit. Ndikimi i Franklin ndihet ende në artistet si, Beynoce, Jenifer Hudson dhe Adele.

Me gamën e saj të lartë dhe mesazhet e fuqishme, Franklin gjithashtu frymëzoi një brez aktivistësh, shkruan Insajderi.

Franklin ishte një filantrope e dedikuar gjatë gjithë jetës së saj dhe nuk ishte larguar asnjëherë nga drejtësia sociale, duke u shfaqur në faza me Martin Luther King Jr dhe ish presidentin Barak Obama.

Të Drejtat e Grave

Në një epokë kur respekti nuk u pranua në mënyrë universale në SHBA, versioni nxitës i këngës “Respect” i Franklin, i regjistruar së pari nga Otis Redding, ishte një thirrje elektrizuese për gratë. Kërkesat e saj ishin të pandërprera për respekt ndaj të drejtave të grave dhe lëvizjes së të drejtave civile.

E paraqitur së pari në vitet 1970, kënga rrënjos radikalisht konventat gjinore duke vendosur një grua si shtylla kryesore e familjes në një familje dhe supozimet seksiste të ashpra të sfiduara.

Këngët tjera të Franklines të cilat u bënë himn feminist ishin “The conscious liberation of the female state!, Mothers, daughters, and their daughters, too, Woman to woman, We’re singin’ with you, The inferior sex got a new exterior, we got doctors, lawyers, politicians, too.”

“Historia amerikane fillon kur Aretha fillon të këndoj” kishte thënë Barack Obama në vitin 2015. “Askush nuk e mishëron më shumë se ajo shpirtin afrikano – amerikan, bules , R&B dhe rok and roll, ku vështërsitë dhe pikëllimin e transformon në diçka të bukur dhe vitale”, kishte vazhduar tutje Obama.

Të drejtat civile

Babai i Franklin ishte një aktiviste e angazhuar për të drejtat civile, dhe ajo shpesh e jepte të gjithë lulëzimit dhe rritjen e saj për lëvizjen.

Këngëtarja soul performonte rregullisht në ngjarjet e të drejtave civile dhe ishte atje për të mbështetur Martin Luther King Jr gjatë tubimeve të tij. Asaj u dha në fund Çmimi i Lidershipit Jugor të Krishterë për punën e saj të përkushtuar nga Luther Kingiu. Kur King u vra në vitin 1968, Franklin luajti në funeralin e tij.

Mbështetja e Qasjes në Ushqimin

Mbretëresha e Soulit ka mbështetur gjithashtu edhe aktivitetet e bamirësisë të tilla si “Feeding America”, e cila financoi më shumë se 200 banka ushqimore në mbarë vendin dhe Qendra Barbara Davis për Diabetin e Fëmijërisë, e cila është e specializuar në identifikimin e diabetit.

Franklin ka jetuar me diabet gjatë gjithë jetës së saj dhe donte të sigurohej që njerëzit e tjerë të kishin mundësi të kujdesen për ushqimin e duhur.

“Ndihem e mrekullueshme, kam më shumë energji, kam ndryshuar dietën time, duke shkuar në Ëhole Foods tani, jam duke marrë gjërat më të mira”, tha ajo pas rikuperimit nga një qëndrim në spital në vitin 2012 në The View, “Hidhni proshutën, unë do të ju them të merrni ushqim më të mirë”, kishte thënë Franklin.


Ngritja e ngjarjeve të bamirësisë

Gjatë karrierës së saj, Franklin ndihmoi rregullisht në mbledhjen e sa më shumë të hollave, me ç’rast organizonte edhe ngjarje për mbledhje të fondeve.

Në vitin 2012, ajo mori pjesë në një gala për Fondin e Rainforest, i cili kërkonte të mbrojë të drejtat e njeriut në Amazon Rainforest. Vitin e ardhshëm ajo ia dha zërin një albumi të Krishtlindjeve, të ardhurat e të cilit shkuan në Lojërat Olimpike Speciale. Në vitin 2017, Franklin ishte një akt i titulluar për Fondacionin Neë York Gala të Elton John, i cili vazhdoi të rriste 4.4 milion dollarë.

“Të qenit Mbretëreshë nuk është e gjitha vetëm për të kënduar dhe të jesh një diva nuk është e gjitha për të kënduar”, tha ajo për famën e saj, “më shumë ka të bëjë me shërbimin tuaj ndaj njerëzve. Dhe kontributet tuaja shoqërore në komunitetin tuaj dhe kontributet tuaja qytetare”, kishte thënë Franklin. /KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme