Koleksioni i rrallë i instrumenteve shqiptare

31 Janar, 2023 - 11:00 pm

Kushdo që thotë që shqiptarët nuk kanë një traditë në muzikë është i gabuar. Tradita e shqiptarëve është e pasur dhe e gjatë dhe këtë na e dëshmon me koleksioni i rrallë dhe i jashtëzakonshëm prej 125 instrumenteve kompozitori dhe profesorit Mark Luli ka mundur te krijoje në vite.

“Kam shëtitur të gjithë fshatrat e malit të zi, të kosovës, maqedonisë, patra dhe në perveze dhe për 40 vjet këtë kam punë këtë punë kam bërë”, thotë kompozitori Mark Lula.

Studion e tij mund ta quajmë lirisht një muze, dhe ai nuk ngurron të flasë me detaje për secilën vegël dhe historikun e tyre që nga briri.

“Është briri që është 400 qind vjeçar, lahuta, 250-vjeçare.. lahuta bas, unikale, si kjo nuk ka, ka humbur ka 100 e ca vejt që nuk pëddoret më. Këtë e kanë përdorur shpiajt e mëdhajam ata që kishin gjëndje. Çiftelia e parë e prodhurar në Shkodër”.

Edhe pse puna për t’i mbledhur ane e mbanë trevave e bën të lumtur, ndryshe ndihet që sot shumë qytetarë nuk kanë mundësi t’i shohin dhe t’i njohin veglat muzikore shqiptare, ku pjesa më e madhe e tyre nuk përdoren më.

Dikur profesor sot kompozitor, Marku nuk e ka humbur pasionin për të kijuar muzikë të mirë të gjithën të dalë nga tingujt e këtyre veglave muzikore./Tv Klan/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme