Kori i Filharmonisë së Kosovës me koncert në ‘Ohrid Summer Festival’

21 Korrik, 2021 - 4:32 pm

Filharmonia e Kosovës përmes një postimi në rrjetin social Facebook ka bërë të ditur se Kori i Filharmonisë së Kosovës do të jetë pjesë e ‘Ohrid Summer Festival’ me ç’rast nesër kori do të performojë nën dirigjimin e Hajrulla Sylës, përcjellë KultPlus.

Koncerti fillon në orën 21:00 dhe do të mbahet në kishën ‘Shën Sofia’. Ndërsa, biletat mund ti gjeni në linkun e mëposhtëm:

Kori i Filarmonisë së Kosovës është një ansambël profesional me 50 këngëtarë, që vazhdon punën e Korit Profesional të Radio Televizionit të Prishtinës, kor i cili ishte i mirënjohur në vitet 80 ’nën drejtimin e dirigjentit Rafet Rudi. Puna e korit u pushua në vitin 1990 pasi Radio Televizioni i Prishtinës u mor nga regjimi serb, ashtu si të gjitha institucionet e tjera në Kosovë. Në pak më shumë se një dekadë pas rivendosjes në 2003, tani si pjesë e Filarmonisë së Kosovës, Kori është vendosur si një nga korët kryesorë në rajon. Duke u rrotulluar rreth veprave kryesore korale të barokut deri në periudhat romantike, repertori i gjerë i korit shtrihet edhe në muzikën bashkëkohore (A. Pärt, E. Ëhitacre, O. Gjeilo, Ē. Ešenvald, V. Tormis, etj.).

Koncertet në vitet e fundit kanë përfshirë gjithashtu rrëmujat / oratorios nga Mozart, Monteverdi, Bach, Vivaldi, Beethoven dhe Haydn. Kori gjithashtu ka kryer komisione të reja, kryesisht nga kompozitorë kosovarë. Kori i Filarmonisë së Kosovës është shfaqur në disa vende të rëndësishme dhe monumente historike të rëndësishme: St. Louis des Invalides Cathedral (Paris-France, 2019), Ëhite Rock Theatre (Hastings-UK, 2018), Bazilika Papale di San Paolo Fuori Le Mura (Romë- Itali, 2016), Amfiteatri i Durrësit (Durrës-Shqipëri, 2015), The Euphrasian Bazilica (Poreč-Kroaci, 2007) etj. Kori Filarmonik i Kosovës ka bashkëpunuar gjithashtu me dirigjentë të ftuar: Marko Vatovec dhe Damijan Močnik (Slloveni), Marcio da Silva (Brazil / Mbretëri e Bashkuar), Toshio Yanagisaëa (Japoni), etj. Me veprimtarinë e tij Kori ka zhvilluar vazhdimisht traditën e këndimit koral në Kosovë, e pranishme në vend që nga viti 1945.

Hajrullah Syla- dirigjent Hajrullah Syla është një kompozitor dhe dirigjent kosovar. Ai studioi kompozicion me Mendi Mengjiqin në Universitetin e Prishtinës dhe dirigjent me Bajar Berishën në të njëjtin Universitet. Si kompozitor dhe dirigjent u prezantua në vende të ndryshme si: Kosovë, Shqipëri, Gjermani, Bullgari, Turqi, Belgjikë, SHBA etj. Ai ka drejtuar Orkestra të ndryshme si: Filarmonia e Kosovës, Orkestra Rinore e Kosovës, Orkestra e Dhomës “Rexho Mulliqi” etj Në 2015 ai ishte një fitues i Berlin Auditions 2015 i cili është organizuar nga Spectrum Concerts, i cili u pasua nga një koncert në Berliner Kammermusiksaal në Prill të 2016 ku dy prej punimeve të tij u interpretuan një për klarinetë solo dhe një pjesë për dhomën. ansambël. Ai ka marrë pjesë në klasa master me dirigjentë si: Toshio Yanagisaëa, Rene Gulikers, John Armstrong, Nathalie Marin etj. Gjithashtu ai ishte pjesëmarrës në Konferencën ACDA në SHBA, Konferencën EAS në Lituani dhe është fitues i dy bursave nga Universiteti MM – SHBA. Punimet: Trio në piano, Duo për violinë dhe violonçel, Kuintet Piano, Gjashtëkëndësh me ngjyra për Piano, Kuarteti me tela Nr. 1, vepra të ndryshme korale, Uverturë për orkestrën simfonike, Koncertino për klarinetë, Koncert për violinë dhe orkestër etj. Në 2012, Syla themeloi ansambli vokal “Attacca”, i cili përbëhet nga 16 vokalistë profesionistë. Që nga viti 2012 ai punon si ndihmës dirigjent në Filarmoninë e Kosovës. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme