Luan Durmishi sjellë Studion e Teknikës Vokale dhe Repertorit

24 Shtator, 2017 - 6:00 pm

Studio e teknikës vokale dhe repertorit është një program i udhëhequr nga tutori vokal Luan Durmishi, që ka në fokus edukimin, avancimin dhe zhvillimin e zërave/vokaleve, gjegjësisht këngëtarëve dhe aktorëve, përmes teknikës ‘’Zëri për trupin, trupi për zërin’’, përcjell KultPlus.

Studio e teknikës vokale dhe repertorit ofron trajnime profesionale me fokus të veçantë në vokalin e këngëtarëve. Duke filluar prej këngëtarëve fillestarë e deri tek këngëtarët me më shumë përvoje në skenë, studioja aplikon metodologji tejet të avancuar dhe bashkëkohore, me programe të specializuara 6 mujore që kanë mundësi avancimi në kohëzgjatje deri në një vit. Çfarë e bën këtë teknikë të veçantë është fakti se ajo është në shërbim të të gjitha zhanreve muzikore. Një aplikim të jashtëzakonshëm, kjo teknikë e gjen edhe tek aktorët, duke iu mundësuar ta shfrytëzojnë potencialin e tyre vokal.

Edukimi përmes kësaj teknike bëhet përmes kurseve të Vokalit dhe të Repertorit, paralelisht dhe ndaras, sipas kërkesës dhe nevojës, duke mos u kufizuar në zhanre apo stile të caktuara.

Përshkrim i shkurtër i teknikës “Zëri për trupin, trupi për zërin”

Teknika në fjalë, vjen si rezultat i një sërë studimesh që i janë bërë vokalit gjatë dekadës së kaluar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ekspertët e zërit në bashkëpunim me shkencëtarët mjekësorë kanë konstatuar se 90% e këngëtarëve këndojnë me sforcim. Për më tepër, ekspertët e UMHS (University of Medicine and Health Sciences) në Neë York City, të cilët kanë bërë një studim më të thellë, përmes obduksionit në trupa njerëzorë, kanë parë se elasticiteti i kordave të zërit është shumë më i madh sesa që u është krijuar mundësia këngëtarëve me përdorimin e metodologjive të aplikuara deri më tani. Këto hulumtime kanë gjetur format më praktike për trajtimin e vokalit, të cilat kanë rezultuar tejet të suksesshme, duke e larguar tërësisht sforcimin gjatë performancës dhe tejkaluar teknikat e deritanishme konvencionale.


Teknika vokale “Zëri për trupin, trupi për zërin” ndikon drejtpërdrejt në zgjerimin e ambitusit të këngëtarëve, në origjinalitetin e tyre, qetësinë gjatë performancës, energjinë e këndimit, në rehabilitimin e dëmtimit të vokalit dhe, më e rëndësishmja, në rregullimin e frymëmarrjes në mënyrë profesionale dhe kondicionin e saj.

Kjo teknikë nuk kufizohet në një grupmoshë të caktuar, në një stil të muzikës, apo në ambitus të ulët apo të lartë. “Zëri për trupin, trupi për zërin” thyen kufijtë konvencionalë dhe e ndihmon çdo lloj vokali ta shprehë vetveten në mënyrën më të natyrshme të mundur në cilindo repertor./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme