Me 28 prill 1961 lindi Ana Oxa, këngëtarja e shquar me origjinë shqiptare

28 Prill, 2019 - 10:36 pm

Anna Oxa e lindur (me emrin Iliriana Hoxha) me (28 prill 1961 në Bari), është këngëtare italiane me origjinë shqiptare, e bërë e njohur me shfaqjet e saja në festivalin Sanremo, prej vitit 1987. Këngët e saj janë “Ti lascerò”, “Storie” dhe “Senza pietà”, kjo e fundit ka fituar në vitin 1999.

Karriera

Me ndihmën e Ivano Fossati-t mori pjesë për herë të parë në festivalin e San Remos në vitin 1978 (ku u paraqit me një pamje interesante : “punk look”) me këngën “Un’emozione da poco”. Kënga mori vendin e dyte, dhe fitoi ne seksionin “giovani” (çmim për të rinj). Ajo fitoi dy herë në festivalin e San Remos : në vitin 1999 me këngën “Senza pietà” dhe në vitin 1989 me “Ti lascerò” (duet me Fausto Leali). Me Fausto Leali-n në vitin 1989 mori pjesë në Eurovision, ku ata përfaqësuan Italinë me këngën “Avrei voluto” dhe morën vendin e nëntë.

Ajo ishte prezantuese e festivalit të San Remos së bashku me Pippo Baudo në vitin 1994. Ishte po ashtu ndër të tjera edhe moderatore e shfaqjes së njohur italiane “Fantastico” në vitet 1988 dhe 1989. Në vitin 1979 mori pjesë në filmin “Maschio, femmina, fiore, frutto” nën regjinë e Ruggero Miti-t.

Pjesëmarrjet në San Remo

anaoo

Në San Remo mori pjesë deri tash 13 herë. Këngët e saj pjesëmarrëse :

 • 1978, Un’emozione da poco – vendi i parë në seksionin “giovani”, vendi e dytë në seksionin “big”
 • 1982, Io no
 • 1984, Non scendo
 • 1985, A lei
 • 1986, È tutto un attimo
 • 1988, Quando nasce un amore
 • 1989, Ti lascerò – vendi i parë (duet me Fausto Leali)
 • 1990, Donna con te
 • 1997, Storie – vendi i dytë
 • 1999, Senza pietà – vendi i parë
 • 2001, L’eterno movimento
 • 2003, Cambierò
 • 2006, Processo a me stessa./Voal.ch/ KultPlus.com

Të ngjajshme