Memli Kelmendi vjen me prezantim mbi muzikën eksperimentale

21 Janar, 2019 - 8:30 pm

Memli Kelmendi aktualisht është një nga kompozitorët e dirigjentët me më nam në Kosovë. Këtë të enjte, ai vjen me një prezantim në Kino Armata, ku do të flas lidhur me muzikën eksperimentale, shkruan KultPlus.

Memli Kelmendi është kompozitor i lindur në Pejë, Kosovë. Studimet post-diplomike (vokale dhe instrumentale) i përfundoi në klasën e dirigjentit të mirënjohur Bajar Berisha, ndërsa për kompozicion në Darko Marinovski dhe Produksionin Muzikor – Sound Engineering në Valentino Skenderovski.

Kontributi më i madh i Memli Kelmendit është puna e tij me korin e shkollës së lartë muzikore “Halit Kasapolli” – Pejë, me të cilin ai ka një përvojë të pasur muzikore. Repertori i këtij kori përfshin veprat e kompozitorëve të njohur shqiptarë si R. Rudi, F. Beqiri, K. Aliçkaj, D.Zeqiri Nushi dhe nga bota si Palestrina, W.A Mozart, Beethoven, C. Orff, K. Jenkins, H. Zimmer, J. Runestad,

Në maj të vitit 2015, me këtë kor realizoi katër koncerte recitale në Itali-Venecia në “Basilica di San Marco – Venezia”, gjithashtu i quajtur “Pasuria e njerëzimit”, San Lio – Venezia, A Jesu Lavoratore në Marghera – Venezia, Santi Gervasio Protasio -Venezia.

Pjesët më të famshme të kompozuara nga Memli janë: Agnus Dei, Ater Umbra, Silentium Est Pax, Nox, Një Zhurmë Tjetër, Renuo etj. Ai kompozoi kompozime të shkurta (35) dhe të gjata (3), teatër (16), dokumentarë, seriale, muzikë etj.

Memli Kelmendi aktualisht punon si profesor në shkollën muzikore ” Halit Kasapolli ” në Pejë dhe në Universitetin AAB si ligjërues në leksion dhe ligjërues i lëndës Film, Teatër dhe Muzikë Marketingu. Ai është një dirigjent i përhershëm i korit “Kori Siparantum”. Kompozimi i tij për korin e përzier “Ater Umbra” në dhjetor 2017 u botua në Francë nga korti “EVOC Ensemble” dhe tashmë është pjesë e CD-së nga kompania “Les choristes aux milles couleurs”, “Silentium Est Pax” këtë vit në Francë u lirua nga ansambli “Sottovoce Ensemble”, i cili u inçizua në Les Musicales de Redon.

Memli është i çertifikuar për kompozim, teorinë muzikore, akordimin e pianos në Konservatorin e “Jana Deyla” – Pragë për fëmijët e verbër.

Si dirigjent dhe kompozitor ai ka performuar në Charleston, Neë Jersey, Nju Jork, Los Anxhelos California, Republika Çeke, Italia, Rumania, Filipinet, Argjentina, Franca, Kroacia, Kili, Bosnja, Turqia, Belgjika, Maqedonia, Kosovë etj.

Gjatë viteve të fundit, Memli është fokusuar më shumë në teknologjinë në muzikë, në formë të një eksperimenti social.

Prezantimi fillon në orën 19:45 në Kino “Armata” në Prishtinë/ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme