The Metropolitan Opera: Roli, Cio-Cio-San rol identifikues për Ermonela Jahon

22 Shkurt, 2018 - 5:00 pm

The Metropolitan Opera i ka dedikuar një shkrim sopranos Ermonela Jahos duke treguar se ajo është rritur më ëndrrën që një ditë të shfaqet në operë me rolin Cio-Cio-San për operën Madama Butterfly, përcjellë KultPlus.

Shkrimi tregon se sopranoja Ermonela Jaho jo vetëm që ka realizuar ëndrrën e saj por pikërisht ky rol është bërë dallues për të. Ajo operën Butterfly e ka konsideruar si një shfaqje operistikë të fuqishme, e cila bartë shpirtin e një gruaje të re një shpirt i torturuar por që mban shpresa.

“Ky ka qenë një rol që e kam ëndërruar që kur ka qenë fëmijë në Shqipëri, përkundër pamundësive për t’i kënduar, i kam dashuruar këto opera. Dhe po e jetojë këtë ëndërr çdo herë që po jam në skenë”, është shprehur ajo në intervistën e dhënë për The Metropolitan Opera.

Ajo tutje ka treguar se në këtë rol ajo është në luftë pasi që edhe pse audienca e di që historia ka një fund tragjik, Cio-Cio-San nuk ka dijeni dhe ka ëndrra të bukura.

“Unë duhet të luftojë me historinë sikur nuk e kam përjetuar asnjëherë më parë, sikur nuk e di që do të vdes. Prandaj fillimisht më duhet të besojë në vetën time”, është shprehu Jaho duke shtuar tutje se kur është në skenë nuk brengoset nëse ka kontroll mbi situatën apo jo. “Çdo herë është sikur dita e fundit e jetës sime”, ka përfunduar ajo.

Ermonela Jaho ka diskutuar në këtë shkrim edhe për rolin e saj si Violeta në La Traviate. Ajo këtë rol e ka konsideruar si një eksperiencë të mrekullueshme edhe pse nuk kishte pasur shumë kohë që të përgatitej. Madje daljen në këtë shfaqje ajo e ka konsideruar si një veprim gladiatori./KultPlus.com

Të ngjajshme