“Moj Hatixhe n’shami t’kuqe”, këngë për gruan apo për robërinë (VIDEO)

9 Mars, 2018 - 2:06 pm

Bashkimi i zërave të Hamide Sadikut dhe Qazim Berishës e sjellë këngën e njohur “Moj Hatixhe, moj n`shami t’kuqe”.

Një këngë e njohur në origjinal e Hamide Sadikut, mund të pëlqehet sot por në fakt e paraqet një realitet të hidhur të kohës kur u publikua kënga, rreth viteve 70-të.

Gratë dhe robëria që e përjetonin brenda familjeve të tyre, më pas bënte që ato të martoheshin, shpesh pa dëshirë dhe në një familje tjetër ku nuk kishte dashuri.

Kënga është folklorike dhe mbetet një trashëgimi e muzikës shqiptare, e cila më pas është interpretuar edhe nga të tjerë këngëtarë dhe ka dalë në versione të ndryshme.

Madje, një prej komentuesve tek kënga në Youtube e ka quajtur realitetin e asaj kohe si realitet shtazor.
Duke lënë anash rrethanat, Hamide Sadiku dhe Qazim Berisha e kanë shkrirë këtë këngë e cila edhe sot dëgjohet me ëndje dhe pëlqehet nga moshat e ndryshme.

Moj Hatixhe moj n’shami t’kuqe,
T’i ngjyn nana moj flokt e kuqe.
Flokt e kuqe t’i shitoftë zana,
A po t’dhimen-o baba e nana?
Baba e nana, moj dy vllaznia,
Shkoj te burri po m’merr pleqnia.
Shkoj te burri po m’merr pleqnia,
Per kanaci po m’rrokin fmija.
Per kanaci po m’rrokin fmija,
Dy herë n’ditë-e o-do fshi shpia.
Dy herë n’ditë-e o-do fshi shpia,
Dy herë n’ditë-e do mushë buria.
Dy herë n’ditë-e do mushë buria,
Máll i kam-moj teshat e mija.
Máll i kamo-o teshat me’i veshë,
Nuk guxoj pej burrit me keshë.
Máll i kam-o teshat e mira,
Lypin bukën-o argatshtia.
Lypin bukën-o argatshtia,
Shumë-e hangrën, iu raftë tërpia!

t’shitoftë zana – mallkim.
kanac – pështjellak, përparëse.
argatshti – argatët bashkërisht.

Të fundit

Të ngjajshme