Tri dekadat e Xhemail Gllavicës në telat e sharkisë

9 Janar, 2020 - 11:30 pm

Për tridhjetë e pesë vjet interpreton këngë nga rapsodia shqiptare. Këngët më të bukura të folklorit dhe “Eposit të Kreshnikëve” ai i shkrin në meloditë e sharkisë së tij.

Me këngët që prezanton nga thesari i folklorit, Xhemail Gllavica rikujton ngjarje emocionale, në të cilat ndër shekuj ka kaluar populli shqiptar, raporton “Express” i KTV-së.

Gllavica, tutje tregon për ndjesinë e tij gjatë performancës në instrumentin e sharkisë.

Po cilët janë rapsodët që ai preferon?

Rapsodi Xhemail Gllavica, aktualisht punon në sektorin e rekuizitave të Teatrit Kombëtar të Kosovës.

Kolegët e tij, duke ia parë talentin, e angazhuan në shfaqje të ndryshme të inskenuara në teatër.

Që të mos zbehet folklori te brezat e rinj, Gllavica bën thirrje që shteti i Kosovës të kujdeset dhe të investojë në ruajtjen e kësaj tradite muzikore.

Në fund të viti 2018, Serbia e kishte regjistruar në UNESCO lahutën si trashëgimi të saj, ndërkohë Gllavica i cili luan në këtë instrument muzikor, thotë se autoritetet e vendit duhet lobuar intensivisht që të mbrohet kjo vegël, me të cilën këndohen tekste nga “Eposi i Kreshnikëve”.

Rapsodi nga Prishtina, ka momente interesante të përjetuara gjatë performancave të ndryshme. /KTV /KultPlus.com

Të ngjajshme