‘Disa arsye pse Drejtori Artistik i Teatrit Kombëtar të Kosovës duhet të jap dorëheqje’

15 Janar, 2019 - 9:40 pm

Armend Smajli / Facebook

Disa arsye pse Drejtori Artistik i Teatrit Kombëtar të Kosovës duhet të jap dorëheqje:

• Udhëheqësi Artistik aktual është plagjiator! Ai, përmes një vendimi të dërguar nga Ministra e Kulturës është njoftuar se shfaqja, nën regjinë e tij ndalohët për reprizim, pas konstatimit se është plagjiaturë. Udhëheqësi Artistik nuk është i pastër moralisht dhe ligjërisht!
• Udhëheqësi Artistik, përvec një dite të vitit kur miratohen tekstet, nuk brengoset më për rrugëtimin, motivimin, nevojat e sfidat e ndryshme artistike që lindin gjatë procesit të krijimtarisë. Pos kësaj, ai nuk udhëheq mirëmbajtjën kreative të shfaqjeve dhe repertorit!
• Udhëheqësi Artistik i TKK, në vazhdimësi përqesh dhe përbuz shumë prej teksteve dhe shfaqjeve që inskenohën, me pretekstin se nuk i ka përzgjedhur ai. Si duket ende pa e kuptuar që pikërisht kjo është përgjegjësia e tij kryesore! Kjo i bie që ky drejtor artistik bën favore e kompromise. Pra, është i kompromituar!
• Udhëheqësi Artistik i TKK, gjatë mandatit të tij, deri më tani asnjëherë nuk ka marrë masa dhe përgjegjësi kur shumë repriza të shfaqjeve të caktuara devijojnë nga autorësia e regjisorëve. Udhëheqësi Artistik nuk kryen detyrat e tij! Pra, është i papërgjegjshëm!
• Udhëheqësi Artistik i TKK, gjatë mandatit të tij nuk ka ndërrmarë asnjë iniciativë për të respektuar, qoftë dhe një artist, me rastin e pensionimit. Ai nuk ka nderuar, përmes asnjë forme asnjë artist të teatrit që ka ndërruar jetë. Ai nuk respekton njerëzit që ishin dhe janë trashegimi e këtij institucioni që nga themelimi i tij! Pra, nuk është artist dhe është mosmirënjohës!
• Udhëheqësi Artistik i TKK u shmanget gjitheherë paraqitjeve publike. Asnjēherë nuk flet publikisht për politikat artistike të teatrit apo arsyet e perzgjedhjëve të teksteve respektive!
• Udhëheqësi Artistik i TKK, ka kallëzim penal në policinë e Kosovës, sepse gjatë kësaj periudhe sa është drejtor ai ka sulmuar fizikisht/rrahur një aktor brenda objektit të Teatrit. Ky aktor prej asaj dite nuk e ushtron aktivitetin e tij në Teatër. Pra, udhëheqësi Artistik është bërë i dhunshëm dhe ka shkelur ligjin!
•Mungesa e ambicieve, vizionit, kreativitetit dhe mos përmbushja e përgjegjësive artistike qe i takojnë, kanë bërë që drejtori artistik aktual të mos gëzojë as më të voglin autoritet e kredibilitet për detyrēn qe mbanē!

Drejtorin artistik aktual e pritēm mjaft, disa vite. Por ja ku jemi, ne situatën ku nuk mund ta mbyllim njërin sy sepse asnjë nga këto veprime nuk mund të mbrohën e as të demantohēn!

Prandaj, duke ju shmangur çdo gjykimi personal, unë i kërkojë publikisht drejtorit Artistik të Teatrit Kombëtar të Kosovës, të bëjë një gjë të ndershme. Të ofrojë dorëheqjen e tij! Në të kundërtën, Këshilli Drejtues i TKK ka obligim ta shkarkojë para përfundimit të mandatit të tij, sepse mosshkarkimi dhe mos penalizimi i ketyre veprimeve do të krijojē precedent për të gjithë ata/ato qe do të vijnë në këtē pozitë shumë të rëndēsishme për skenën tonë kulturore!

Kjo pozitë artistike duhët të udhëhiqet fillimisht nga një individ i pastërt ligjërisht, e pastaj nga një individ që është serioz, kredibil, ambicioz, i përgjegjëshëm, artist, intelektual dhe me dinjitet!

Të fundit

Të ngjajshme