Dituria të mbron nga vetmia

4 Tetor, 2020 - 11:29 am

Duhet mençuri kundër vetmisë, sipas studimit të kryer mes universitetit ”La Sapienza” të Romës i kryesuar nga Salvatore Somma dhe Universitetit të San Diegos, në bashkëpunim me ”Great Health Science”, botuar në revistën ”Aging and Mental Health”, transmeton KultPlus.

Studimi u krye si pjesë e projektit kërkimor Ciao (Cilento Initiative Aging Outcome), i cili synon të studiojë sekretet e të jetuarit gjatë dhe me shëndet të mire.

Ekspertët përfshinë katër grupe individësh nga San Diego dhe Cilento, dy mes moshës 50 dhe 65 vjeç, të tjerët mbi 90 vjeç dhe përdorën dy shkallë matjeje për vetminë dhe mençurinë, shkallën e ”Loneliness UCLA” dhe shkallën e mençurisë ”Diego”, bazuar në pyetësorët e standardizuar për të pasur një vlerësim të dy faktorëve sa më objektivë të jetë e mundur.

“Ne kemi përkthyer shkallët në mënyrë që të kemi të njëjtin parametër matës si për mostrat italiane ashtu edhe për ato të SHBA. Është e jashtëzakonshme të gjesh rezultate të ngjashme në dy mostrat, të cilat jetojnë dhe janë zhytur në dy kultura ndryshe, një rajon rural në Italinë e Jugut dhe një rajon urban/periferik në SHBA, ndryshe edhe nga pikëpamja gjuhësore, historike, socio-ekonomike dhe arsimore. Në thelb ne kemi vërtetuar përdorimin e dy shkallëve për aplikime në të ardhmen”, vëren eksperti Somma.

Dituria përbëhet dhe matet me një seri të tërë parametrash si reagimi i ulët ndaj situatave, të dish të pranosh fatkeqësi, vetëkontroll të mirë, të jesh shumë reflektues, empatik duke marrë parasysh të tjerët dhe duke ditur të japësh këshilla.

Doli se, sa më i mençur është një person në shkallën e përdorur, aq më i ulët është niveli i tij i vetmisë.

Në të ardhmen, ndërhyrjet mund të vendosen për të ”trajnuar” mençurinë ose të paktën disa aspekte të saj (të tilla si ndjeshmëria dhe kuptimi i të tjerëve) për të luftuar vetminë, e cila tani konsiderohet si një nga faktorët kryesorë të rrezikut për shëndetin e njerëzve të moshës së mesme dhe të të moshuarve. / KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme