Gratë kanë nevojë për individualitet, që secila grua të projekton rrugën e vet

15 Shtator, 2018 - 10:20 pm

Sibel Halimi

Idea e një solidariteti brenda vet grave nënkupton tendencën për të lokalizuar problemin brenda llojit. Andaj, kërkesa për një solidaritet mekanik në mes grave është gracka e radhës e shoqërive kolektiviste për t`i mbajtur nën kontroll qoftë edhe nëpërmjet “zhvillimit” të tyre. Por, në cilado rrethana, gratë kanë nevojë për individualitet, rruga e cila ia jep mundësinë që secila grua të projekton rrugën e vet.
Secila grua në Kosovë sot ballafaqohet me probleme jo për shkak të seksit të tyre, por gjinisë, qasjes së shoqërisë që gratë janë të detyruara që rolin e tyre “biologjik” të mos e harrojnë dhe të mos e anashkalojnë kurrë, përndryshe, asgjë tjetër nuk ka kuptim. Fatkeqësisht, që edhe konceptet si “emancipim” janë të ndërtuara mbi kontekstin kulturor dhe shoqëror, përcaktimin se deri ku i lejohen kufinjtë e zhvillimit. Andaj, një grua e sukseshme në cilëndo sferë, nuk është e detyruar të dëshmoj dhe të potencoj domosdoshmërisht ekzistimin e saj biologjik, madje edhe solidaritetin. Si në çdo zhvillim tjetër, të cilësdo dimension të shoqërisë, gjithmonë duhet të mbështemi fuqishëm në mendim kritik dhe luftën ndaj çdo dogme që pengon individin dhe e detyron të mendon kolektivisht.
#pastrojmë shoqëri kolektiviste.

Ky opinion nuk paraqet domosdoshmërisht qëndrime të redaksisë së KultPlus-it./ KultPlus.com

Të fundit

Të ngjajshme